Speciale collecties

Voor kinderen

Naast gewone lees - en weetjesboeken vind je in de jeugdbib nog tal van andere collecties. We sommen ze hier graag voor jou op.

Luisterboeken

Gaat lezen niet zo vlot? Probeer dan eens een luisterboek! Luisterboeken bieden urenlang luister - én leesplezier. Want van elk luisterboek in de bib hebben we ook het fysieke boek. Speel het luisterboek af thuis, in de auto, ... en geniet van het verhaal. 

Wanneer kinderen moeite hebben met lezen, krijgen ze via luisterboeken toch nog toegang tot prachtige verhalen. Daarnaast dragen luisterboeken bij tot de leesvaardigheid en stimuleren ze ook het leesplezier.

Daisy-luisterboeken

Daisy is een andere vorm van een luisterboek en staat voor 'Digital Accessible Information System'. Daisy-luisterboeken zijn gemaakt voor kinderen met een leesbeperking (bv. dyslexie). 

Het voordeel van Daisy's is dat je het als een echt boek kan gebruiken: ga naar een volgend hoofdstuk, een volgende pagina, ... of spoel gewoon terug.

Een Daisy beluister je via een Daisy-toestel of via een programma op je computer.

Makkelijk Lezen

Makkelijk lezen boeken zijn boeken speciaal geschreven voor kinderen die moeite heb met lezen. De taal en lay-out is veel eenvoudiger. Daarnaast zijn ze geschreven met een aangepast lettertype voor kinderen met dyslexie

Je herkent de Makkelijk Lezen boeken aan het oranje stickertje op de rug van het boek.

De Makkelijk Lezen boeken zijn er voor kinderen van 6 tot 14 jaar

AVI boekjes

AVI boekjes of 'eerste leesboekjes' zijn voor kinderen van 6 tot 8 jaar en kinderen die net beginnen te lezen. 

AVI boekjes worden opgedeeld in verschillende niveaus: van AVI 1 tot en met AVI 4. Daarnaast heb je ook nog groeiboeken en samenleesboeken. 

Kamishibai

De kamishibai is een eeuwenoude Oosterse traditie. Kami betekent ‘papier’ en ‘shibai’ betekent drama. Letterlijk papieren drama dus. Het vertellen met dit houten kistje en papieren prenten kent een rijke geschiedenis in Azië. Het is de ideale manier om voor te lezen aan een groep. 

Het enige wat je nodig hebt is een houten verteltheater en kamishibai platen. Beide uitleenbaar in de bib!

Nik-nak boekjes

Nik-nak boekjes zijn tweetalige (voor)leesboekjes voor kinderen die ontstaan zijn uit de voorleeservaring van anderstalige gezinnen in Antwerpen. 

Taalgelijkheid, diversiteit, actualiteit, realiteit, leesplezier, ... dit zijn slechts enkele van de vele bijzondere eigenschappen van de nik-nak boekjes.

Gebruik nik-nak boekjes als leerkracht in de klas of in andere groepen. 

Verrekijkerbieb

De Verrekijkerbieb bevat een ruim en multicultureel aanbod aan fictie - en non-fictie boekjes voor het tweede tot het zesde leerjaar

Binnen de Verrekijkerbieb zijn er 3 leesniveaus: gemakkelijk (groene kaft), gemiddeld (oranje kaft) en moeilijk (blauwe kaft).

In onze bib vind je de Verrekijkerbieb voor het tweede tot en met het zesde leerjaar (Verrekijker 2 tot en met 6).