Wereldse lezingen in de bib

Intussen klinkt ‘Rond Erato’ jullie waarschijnlijk niet meer onbekend in de oren. Voor wie het nog niet kent: ‘Rond Erato’ is een programma voor volwassenen waarmee de bib wil inzetten op ontmoeting en beleving.

Erato is het grote kunstwerk waar je niet naast kan kijken wanneer je de bib binnen komt. Erato is de muze van het lied en de lyriek. Niet toevallig staat de muziekcollectie van de bib vlakbij.  Erato verblijft al sinds 1994 in de bib en werd gemaakt door kunstenaar Michel Janssens.

Maandag is onze verwendag in de bib. We organiseren boeiende lezingen over reizen en de wereld verkennen. We bieden je telkens een lekker hapje en drankje aan. Ter info: in tijden van corona valt dit hapje en drankje jammer genoeg weg. Maar dat maakt de lezingen niet minder interessant!

Voor deze activiteiten schrijf je vooraf in. Ga naar onze activiteitenpagina om in te schrijven. 

Inschrijven

Je inschrijving is pas definitief na betaling van 5 euro (1,50 euro UiTPAS met kansentarief) in de bib. 

Afbeelding UiTPAS Dender

Ruilvoordeel voor UiTPAS-houders

In ruil voor 10 UiTpunten kan je gratis naar ‘Maandag Verwendag’ in de bib. De UiTpunten moeten worden omgeruild bij het plaatsen van de reservatie aan de bibbalie. Dit ruilvoordeel is beperkt tot 10 UiTPAS-houders per lezing.

 

Agenda

Maandag 21 september 2020 om 20 uur
Schouwburgzaal cc De Plomblom

Boekvoorstelling: Meisjes, moslims & motoren door Gaea Schoeters

Gaea is auteur, journalist en scenarist. Ze oefende haar vingers met kortverhalen en het reisboek 'Meisjes, Moslims & Motoren'. Daarna volgde 'Diggers', een thriller die graaft in de geschiedenis van WOI. In 2014 verscheen bij De Bezige Bij 'De kunst van het vallen'.

"Wat je vertelt, hangt altijd af van aan wie je iets vertelt. Dus elke lezing past zich aan zijn publiek. En aan het boek dat er achter zit. Neem nu Meisjes, Moslims & Motoren. Net zoals in het boek vertellen we met veel beelden en foto's het verhaal van onze reis: 2 meisjes, 2 motoren, 7 maanden, 15 moslimlanden. Afhankelijk van het publiek verschuift de focus van avontuur naar cultuur of politiek, maar altijd met de nadruk op de kleine verhalen.De mensen." - Gaea Schoeters

Gratis, verplicht vooraf inschrijven via https://www.ccdeplomblom.org/voorstelling/510/rond-erato-maandag-verwendag.

Opgelet: lees eerst de coronamaatregelen van cc De Plomblom alvorens je langskomt! Meer info: https://www.ccdeplomblom.org/nieuws/corona?fbclid=IwAR15EirWZamSH6BQ1N3_c0pibBM5i5rlEow8W_mI9-_9c6U5R7bX6Sa4zg4.

 

Maandag 7 december om 20 uur
Locatie nog te bepalen

Herlinde Leyssens met ‘Kongokorset’

Herlinde Leyssens (1968) is master in de taal- en letterkunde en haar hele leven al letterlustig. Ze huwde, werd moeder van drie inmiddels volwassen dochters en zaakvoerder van twee ondernemingen in de bouw- en de feestsector. Toen ze een huis met een oude koloniale ziel ging bewonen, kon ze de lokroep om een roman te gaan schrijven niet meer negeren. In het Afrikamuseum van Tervuren, dat in het najaar van 2018 heropent, vond ze de dagboeken, liefdesbrieven en foto's van Gabrielle Deman. Gabrielle was de eerste blanke vrouw die begin 1900 bij wijze van huwelijksreis te voet door Kongo-Vrijstaat trok. Op haar leven, verrijkt met de verbeelding en de ervaring van de auteur, is het fenomenale KONGOKORSET gebaseerd.

Deze auteurslezing handelt over het intrigerende leven van een Belle Epoque buitenbeentje. Zij was de dochter van de Brusselse boekhandelaar-uitgever Edmond Deman, spilfiguur van het symbolisme rond Léon Spilliaert, Maurice Maeterlinck, Théo Van Rysselberghe. Maar zij wilde wetenschapster en ontdekkingsreizigster worden. Het unieke beeldmateriaal en de passionele tandem van Gabrielle en Herlinde, twee bevlogen vrouwen die voluit voor hun dromen durven te gaan, maken je aanwezigheid absoluut de moeite waard. 

Reserveren kan binnenkort!