Livre
Néerlandais

Gevangenisliederen : China achter tralies

Yiwu Liao (auteur), Meile Snijders (traducteur), Marcel Misset (traducteur)
Autobiografisch relaas van de Chinese dichter (1958) over zijn ervaringen als politieke gevangene in communistisch China.
Titre
Gevangenisliederen : China achter tralies
Auteur
Yiwu Liao
Traducteur
Meile Snijders Marcel Misset
Langue
Néerlandais
Langue originale
Chinois
Édition
1
Éditeur
Amsterdam: Atlas Contact, 2012
476 p.
Note
Oorspronkelijk in het Chinees geschreven. Vertaald naar het Duits : Für ein Lied und hundert Lieder , en naar het Engels : For a song and a hundred songs . De Nederlandse versie van het boek is gebaseerd op de Duitse vertaling maar vermeldt enkel de oorspronkelijke Engelse titel.
ISBN
9789025439460 (paperback)

Commentaires

In Gevangenisliederen doet de Chinese dichter Liao Yiwu (1958) het relaas van zijn leven als politiek gevangene na de Tiananmenopstand van 4 juni 1989. Het boek beschrijft de gebeurtenissen die geleid hebben tot zijn arrestatie en zijn verblijf in drie verschillende instellingen in en rond de miljoenenstad Chongqing. Ook bevat het latere bedenkingen bij het herhaaldelijk neerschrijven van zijn wedervaren — 'herhaaldelijk' omdat de duizenden pagina’s boeknotities tot twee maal toe door de politie geconfisqueerd zijn, waardoor hij telkens opnieuw moest beginnen schrijven. Tussen zijn arrestatie in 1990 en de vrijlating 'voor goed gedrag' in 1994 verblijft Liao eerst in voorarrest in een huis van bewaring, vervolgens in een onderzoeksgevangenis en ten slotte in een werkkamp, waar de gedetineerden dagelijks massa’s kartonnen pillendoosjes vouwen. Na zijn vrijlating verzamelt Liao in het hele land getuigenissen over het leven aan de onderkant van de Chinese maatschappij, zoals bij d…Lire la suite
Liao Yiwu (1958), van oorsprong dichter, werd in het Westen vooral bekend dankzij zijn non-fictieboek met interviews met gewone Chinezen uit de onderste strata van de samenleving, in het Engels vertaald onder de titel 'The Corpse Walker'. Zijn ook daaruit naar voren komende sociale bewogenheid heeft hem sinds de gebeurtenissen op het Tiananmenplein van 1989 in Peking meermalen in aanraking met de autoriteiten gebracht. 'Gevangenisliederen' is het verslag van deze ervaringen. Na een aanvankelijk wat grillig en in soms geëxalteerde stijl beschreven voorgeschiedenis, doet Liao in schrijnend detail relaas van zijn verblijven in ‘onderzoeksgevangenis’ en ‘heropvoedingsinstituut’, waarbij geweld en vernedering een grote rol spelen, maar ook de absurditeiten van het gevangenisleven naar voren komen. Net als in 'The Corpse Walker' is er in dit persoonlijke boek ook plaats voor portretten van medegevangenen. Liao is onlangs uitgeweken naar Duitsland, waar hij in 2012 de Duitse Vredesprijs ontv…Lire la suite

À propos de Yiwu Liao

CC BY-SA 3.0 - Image by Elke Wetzig (Elya)

Liao Yiwu, alias Lao Wei, est un écrivain, poète et musicien chinois né le 16 juin 1958 à Yanting dans le Sichuan.

De 1990 à 1994, il est emprisonné après avoir dénoncé la répression des manifestations de la place Tian'anmen de 1989. Il est l'un des 303 intellectuels chinois signataires de la Charte 08. Il vit exilé en Allemagne depuis juin 2011.

Biographie

Liao Yiwu est le fils d’un professeur de littérature, condamné lors de la révolution culturelle en 1966. Né durant la grande famine, Liao Yiwu faillit en mourir à l'âge de 2 ans. Dans les années 1980, il vagabonde gagnant sa vie comme routier, cuisinier ou ouvrier. Il découvre des « poètes interdits » ; Arthur Rimbaud, John Keats ou Charles Baudelaire.

Il est arrêté en 1990 et passe 4 ans…En lire plus sur Wikipedia