Livre
Néerlandais

Blauwe horizon

Wilbur Smith (auteur), Hans Kooijman (traducteur)
Twee telgen uit een anglo-Afrikaans koopmans- en zeeliedengeslacht beleven rond 1730 uiterst bloedige avonturen in o.a. de Hollandse Kaapkolonie en op de Indische Oceaan.
Titre
Blauwe horizon
Auteur
Wilbur Smith
Traducteur
Hans Kooijman
Langue
Néerlandais
Langue originale
Anglais
Titre original
Blue horizon
Éditeur
Amsterdam: Xander, 2016
622 p.
ISBN
9789401605304 (paperback)

Commentaires

De familie Courtney woont nu in de Kaapprovincie (Zuidelijk Afrika), waar ze een welvarende handelspost hebben uitgebouwd. De relaties met de Hollandse bestuurders zijn correct, maar zeker niet hartelijk en in feite vormt de begoede familie een mooie bron van inkomsten. De zoon van Tom en Sarah Courtney, Jim, wordt tijdens een vispartijtje geconfronteerd met een Hollands gevangenenschip, dat op zijn reis naar Batavia de Kaap aandoet. Het schip zit vol vrouwen, maar Jim heeft slechts oog voor één meisje. Hij besluit haar te bevrijden. Samen met zijn neef Zama lukt hem dat ook nog, maar hij haalt de woede van de gouverneur op zijn hals. Er blijft maar een ding over en dat is vluchten. Jim vertrekt samen met de Afrikaanse spoorzoeker Bakkat en het bevrijde meisje, Louisa Leuven, naar het Afrikaanse binnenland. De gouverneur en zijn kapitein, Kolonel Keyser, zetten een strafexpeditie op poten om Jim Courtney aan de galg te brengen.

Wilbur Smith is een meesterverteller, die je vanaf…Lire la suite
Heerlijk melodramatische en uiterst bloederige historische avonturenroman, deel 11 van een eeuwen bestrijkende reeks over de Anglo-Afrikaanse Courtneys, spelend rond 1730. De gruwelen beleefd door twee neven uit 'Moesson'* zijn heel goed 'los' te lezen, maar het is winst als men de talrijke bijfiguren uit het eerdere boek herkent. Jim schaakt van een VOC gevangenenschip een tragisch-onschuldige als blanke slavin gedeporteerde jonge vrouw en zijn neef Mansoer helpt zijn vader, adoptief zoon van een dode kalief van Oman, bij de verovering op een usurpator van diens troon. Rauw geweld en seks, plausibel genoeg in de context van tijd en plaats. De lezer weet dat de helden zullen winnen van moordlustige mannen, olifanten, leeuwen, haaien alsmede een zeer boze oom met een schone dochter, maar de talrijke actiescènes komen evengoed spannend en origineel verzonnen over. Veel lelijks over de VOC en een gruwelijke beschrijving van een pestepidemie in Amsterdam. Duidelijk gebaseerd op grondige b…Lire la suite

À propos de Wilbur Smith

CC BY 2.0 - Image by wilbur smithjimincairns

Wilbur Addison Smith, né le 9 janvier 1933 à Broken-Hill en Rhodésie du Nord et mort le 13 novembre 2021 au Cap (Afrique du Sud), est un écrivain et romancier sud-africain et britannique de langue anglaise.

Biographie

Wilbur Smith est né en Rhodésie du Nord, l'actuelle Zambie. Il vit depuis des années entre Le Cap et Londres. L'Afrique où il a passé la majeure partie de son existence est la source d'inspiration de ses nombreux romans.

Après de brillantes études, en Afrique du Sud, il devient un homme d'affaires puis un écrivain à succès.

Auteur de plus de trente ouvrages, Wilbur Smith est considéré comme le maître incontesté du roman d'aventures. Tous ses livres, traduits en vingt-sept langues, ont été des best-sellers mo…En lire plus sur Wikipedia