Livre
Néerlandais

Een klein leven : korte verhalen en essays

Vasili Grossman (auteur), Froukje Slofstra (traducteur)
Verhalen over Rusland en de Oekraïne voor en in de Tweede Wereldoorlog en artikelen over de Holocaust.
Titre
Een klein leven : korte verhalen en essays
Auteur
Vasili Grossman
Traducteur
Froukje Slofstra
Langue
Néerlandais
Langue originale
Russe
Édition
2
Éditeur
[Amsterdam]: Balans, 2014
367 p. : ill.
ISBN
9789460038341 (hardback)

Commentaires

Goed mensen goed schrijver

Een klein leven is een bescheiden titel voor een bundel die je geweten klaarwakker schudt. Schrijver Vasili Grossman moest in de Sovjet-Unie boeten voor zijn kritische geschriften. Alexandra De Vos

Moet een schrijver het geweten van zijn tijd zijn? Moet hij de vragen stellen die machthebbers liefst onder het tapijt vegen? Kunst om de kunst is mooi, maar er zijn omstandigheden die erom smeken blootgelegd te worden - en dat met alle passionele verontwaardiging waar een goed mens toe in staat is. Als zo'n rechtvaardige ook het literair talent heeft om zijn getuigenis de wereld in te sturen, dan kan hij waarschijnlijk niet anders - dan stuurt zijn geweten de pen, of het toetsenbord.

Of dat veel moed vraagt hangt af van het tijdsgewricht. Schrijf in Vlaanderen anno 2014 een roman over de moeilijkheden van het samenleven in een multiculturele stad - het komt je op een paar columns pro en contra te staan. Verhef je stem als onderdaan van een tsaar, van Stalin, van Hitler, en je raakt zoek in de kelders van de KGB, in Siberië of in een naamloos massagraf. Of het kan minder dramatisch maar niet minder triest: je wordt monddood gemaakt en bij leven vergeten, want een auteur besta…Lire la suite

Deze bundel geeft een uitstekend beeld van het leven en werk van de Russische schrijver Vasili Grossman (1905-1964), die ook in ons land veel opzien baarde met zijn grote roman 'Leven en lot' (Nederlandse vertaling 2008*). Het boek bestaat uit verschillende afdelingen: vroege verhalen, stukken over de jodenvervolging, late verhalen, brieven en essays. Elke afdeling wordt voorafgegaan door een inleiding waarin wordt ingegaan op Grossmans proza dat vervolgens aan de orde komt. Parels in dat proza zijn het (later fraai verfilmde) verhaal 'In de stad Berditsjev' en de schokkende reportage 'De hel van Treblinka'. De uitgave gaat terug op het in Engeland verschenen 'The road', maar alle Russische teksten zijn rechtstreeks uit het Russisch vertaald. Een zeer geslaagde keuze uit Grossmans werk die een groot publiek zal kunnen boeien. Bevat enkele matige zwart-witfoto's en ruim 70 p. bijlagen. Vrij kleine druk.

À propos de Vasili Grossman

CC BY-SA 3.0 - Image by This picture has been taken by Andrew Butko. Contact infоrmation - e-mail: abutko@gmail.com. Do not copy this image illegally by ignoring the terms of the СС-BY-SA or GNU FDL licenses, as it is not in the public domain. Other photos see here.

Vassili Semionovitch Grossman (en russe : Василий Семёнович Гроссман) est un écrivain soviétique né le 29 novembre 1905 (12 décembre 1905 dans le calendrier grégorien) à Berditchev (actuelle Ukraine) et mort le 14 septembre 1964 à Moscou.

Biographie

Jeunesse

Il est issu d'une famille bourgeoise cultivée d'origine juive assimilée ayant abandonné toute pratique religieuse ainsi que le yiddish. Son père, Semion Ossipovitch Grossman, un bundiste, était ingénieur chimiste de profession et sa mère, Ekaterina, professeur de français.

Il naît le 12 décembre 1905…En lire plus sur Wikipedia