Livre
Néerlandais

Nachtvuur

Stefan Boonen (auteur)
Dans la série:
Public cible:
12-14 ans et plus
De bijzondere vriendschap tussen Rob (ik-figuur) en zijn vrienden wordt nog hechter als gevolg van een gezamenlijke wraakactie. Vanaf ca. 14 jaar.
Titre
Nachtvuur
Auteur
Stefan Boonen
Langue
Néerlandais
Éditeur
Hasselt: Clavis, 2007
156 p.
ISBN
9789044807912

Commentaires

Nachtvuur heeft twee verhaallijnen die elkaar op een bizarre manier kruisen. In de eerste lijn vindt een vriendengroepje, Rob, Giel en Elisa, elkaar in een gezamenlijke aversie tegen de klusjesman van de school, meneer Franzen. De pubers proberen hem weg te pesten, maar anderzijds laten ze zich ook inpakken. Franzen neemt foto's van Elisa, lokt Giel mee naar zijn atelier en probeert maatjes te worden met Robs moeder. De plotse dood van Franzen zet de tweede lijn in gang. Elisa wordt acuut ziek van een agressieve leukemie. Zij weet dat ze gaat sterven, maar wil niet naast Franzen begraven worden. Daarom graven ze de kist van Franzen terug op en brengen hem naar het bos, waar ze hem definitief verbranden.

Op de achtergrond speelt de gezinssituatie van de drie vrienden. Rob wil niet dat zijn dode vader door mijnheer Franzen vervangen wordt, Giels broers zijn kleine criminelen die het onvoorwaardelijk voor hun broer opnemen, en Elisa's vader is een oplichter die bij zijn vrijkomen …Lire la suite
Rob (ik-figuur) zit in de derde klas van de middelbare school. Hij vertelt over zijn vriendschap met Giel en Elisa en hun wraakneming op meneer Franzen, de klusjesman op hun basisschool en hun middelbare school. Franzen drong ieders leven op een vervelende manier binnen en zorgde ervoor dat alleen de wraakneming van de drie bekend werd. Hun ultieme wraak is het stelen en in brand steken van zijn doodskist, maar zelfs dat gaat niet zoals gepland. Het verhaal wordt verteld vanuit het perspectief van Rob, in korte zinnen, met zowel nuchtere constateringen als beeldend taalgebruik. Bijzonder spannend verhaal, vanwege de sprongen in de tijd en de onheilspellende aankondigingen. Een gedurfd boek ook, vanwege het thema wraak, waarbij de auteur de lezer niet opzadelt met allerlei psychologische verklaringen, maar stiltes durft te laten vallen. De auteur heeft al zo’n zeventig titels op zijn naam heeft staan, in diverse genres en voor diverse leeftijdsgroepen. Vanaf ca. 14 jaar.

Nachtvuur

Giel, Rob en Elisa zijn vrienden. Zij gaan naar dezelfde school. Zij hebben elk hun eigen problemen thuis, maar hun vriendschap helpt hen door alles heen. Meneer Franzen, een onderhoudsman op school, slaagt er wel in om hun leven helemaal overhoop te halen. Al van in de lagere school worden ze met hem geconfronteerd. Plagerijen worden pesterijen, elke gebeurtenis vraagt om een reactie en ... wraak. Tot het helemaal uit de hand loopt. En Elisa ongeneeslijk ziek wordt. Zeer subtiel geschreven thriller. De opbouw van het verhaal is zeer sterk, je wordt als lezer meegezogen in de intriges en gebeurtenissen tussen meneer Franzen en Giel, Rob en Sara. Een opeenvolging van flashbacks die begint met de begrafenis van Elisa maakt een en ander duidelijk maar beantwoordt lang niet alle vragen. Er zit vaart in Robs relaas. Het taalgebruik is zeer direct en zonder omhaal en de dialogen klinken levensecht. Dat zorgt ervoor dat je als lezer toch meegaat in het eerder vergezochte verhaal en meeleeft …Lire la suite

Suggestions