Livre
Néerlandais

Een kip zonder kop

Sine Van Mol (auteur), Geert Vervaeke (dessinateur)
Dans la série:
Public cible:
6-8 ans et plus
Saar heeft drie kippen; een kip maakt steeds ruzie. Vanaf ca. 6 jaar.
Sujet
Kippen
Niveau de lecture
AVI 2
Titre
Een kip zonder kop / Sine van Mol ; tek. Geert Vervaeke
Auteur
Sine Van Mol
Dessinateur
Geert Vervaeke 1956-
Langue
Néerlandais
Éditeur
Mechelen: Bakermat, 1999
33 p. : ill.
ISBN
90-5461-270-3

Commentaires


In dit verhaal staan drie kippen, Kei, Bruin en Oen, en het meisje Saar centraal. Saar is op zoek naar eieren en geeft in ruil graan en sla. Kip Oen pikt naar kip Bruin en neemt de sla af. Saar geeft wat extra aan kip Bruin. Wanneer Saar bruine veren ziet liggen, ontdekt ze dat kip Oen een probleem heeft. Om haar te leren de andere kippen geen pijn te doen, hangt Saar een biet aan een touwtje waarin kip Oen mag bijten. Omdat ze het saai vindt dat bieten geen pijnkreten slaken, spreken kip Kei en kip Bruin met kip Oen af dat zij au zullen roepen wanneer Oen in de biet bijt.

De tekst van dit doorlopende verhaal staat telkens tegenover een paginagrote prent. Lezers oefenen met dit verhaal de tweeklanken in. Vraag is of ze geboeid zullen worden door enkele flauwe kippengrollen. Vanaf zes jaar. [Anne Hermans]
Een leesboekje voor beginnende lezers over het meisje Saar en drie kippen: kip Kei, kip Bruin en kip Oen. Kip Oen doet onaardig tegen Bruin: ze pikt alle graankorrels en sla in en pikt Bruin kaal. Wat Saar ook probeert, ze blijft onaardig, totdat ze ontdekt dat Oen zich verveelt. Een aardig verhaal, dat met behulp van eenlettergrepige woorden, korte zinnen, zonder hoofdletters en veel dialoog verteld wordt. Het is soms onduidelijk wie wat zegt. De tekst is gezet in een duidelijke, grote letter. Het boekje bevat vele mooie, kleurige afbeeldingen, die goed aansluiten bij de tekst. De teksten en afbeeldingen zijn om en om geplaatst. Het meisje heeft verhoudingsgewijs wel een erg groot hoofd gekregen. Op het serie-omslag is Saar en een van de kippen te zien. Vanaf ca. 6 jaar.