Livre
Néerlandais

De pianostemmer

Pascal Mercier (auteur), Gerda Meijerink (traducteur)
Na de moord op een operazanger analyseren de tweelingkinderen van de vermeende dader diens motief en hun onderling door een incestueuze affaire belaste relatie.
Titre
De pianostemmer
Auteur
Pascal Mercier
Traducteur
Gerda Meijerink
Langue
Néerlandais
Langue originale
Allemand
Titre original
Der Klavierstimmer
Éditeur
Amsterdam: Rainbow, 2013
447 p.
ISBN
9789041709660 (paperback)

Commentaires

De Zwitser Pascal Mercier (pseud. van Peter Bieri) schreef eerder het alom geprezen Nachttrein naar Lissabon (De Leeswolf 2006, p. 624). Hoewel het de boeiende geschiedenis vertelde van een leraar klassieke talen die ? op zoek naar de schrijver wiens ene boek een onuitwisbare indruk op hem heeft gemaakt ? van de ene dag op de andere zijn professie eraan geeft en naar Lissabon afreist, bleef het verhaal toch enigszins in de lucht hangen. De personages waren mythisch en afstandelijk en wilden niet echt van vlees en bloed worden, zodat het de lezer moeite kostte om zich in te leven.
Datzelfde bezwaar kleeft ook aan De pianostemmer, hoewel het compositorisch een stuk beter in elkaar steekt en een goed doordachte plot heeft. Het boek bestaat uit de brieven die de tweeling Patrice en Patricia elkaar schrijven om inzicht te krijgen in de betrokkenheid van hun vader bij de moord op een beroemde operazanger. Deze vader is gedurende zijn leven een onopvallende pianostemmer geweest, die in zi…Lire la suite
De 25-jarige tweeling Patrice en Patricia heeft elkaar zes jaar niet gezien als hun moeder belt dat hun vader in Berlijn tijdens een opvoering van de opera Tosca de tenor heeft doodgeschoten. Patrice reist vanuit Chili naar Berlijn, Patricia komt uit Parijs, beiden in de hoop uit te vinden wat er is gebeurd en waarom hun vader, een zeer bekwame Zwitserse pianostemmer die in Berlijn voor de firma Steinway werkt en in zijn vrije tijd componeert, een moord heeft gepleegd. Als Patricia na twee weken terugkeert in Parijs, koopt ze schriften waarin ze o.a. schrijft over de te intense gevoelens van de tweeling die zes jaar geleden leidden tot hun scheiding. Patrice verdiept zich intussen in wie zijn vader was en in de broeierige sfeer in hun gezin. De Zwitserse filosoof (1944) publiceerde onder de schrijversnaam Mercier vier romans (o.a. 'Nachttrein naar Lissabon'), waarvan deze uit 1998 de tweede is. Een prachtige, in zeer zorgvuldige stijl geschreven, goed vertaalde roman die door de kriti…Lire la suite

À propos de Pascal Mercier

Peter Bieri, né le 23 juin 1944 à Berne, de son nom de plume Pascal Mercier, est un philosophe et écrivain suisse de langue allemande.

Éléments biographiques

Titulaire de 1993 à 2007 de la chaire de philosophie des langues et de philosophie analytique de l'Université libre de Berlin, le grand public allemand le connaît surtout comme romancier.

Plusieurs de ses romans ont été traduits en français.

Bibliographie

Romans (sous le nom de plume de Pascal Mercier)