Livre
Néerlandais
Titre
Payback
Auteur
Mike Nicol 1951-
Traducteur
Ton Heuvelmans
Langue
Néerlandais
Langue originale
Anglais
Titre original
Payback
Édition
1
Éditeur
Breda: De Geus, 2015
505 p.
ISBN
9789044532616 (paperback)

Commentaires

Wraak in Kaapstad

Na Deon Meyer duikt er opnieuw een Zuid-Afrikaans thrillertalent op: Mike Nicol.Payback is het veelbelovende eerste deel van een trilogie over twee gewezen wapensmokkelaars die in Kaapstad proberen een leven zonder misdaad op te bouwen. Tevergeefs.

Een debutant is Mike Nicol (64) hoegenaamd niet. Hij schreef poëzie, journalistiek werk, onder meer een biografie van Nelson Mandela, en een aantal romans waarin steeds opnieuw de roerige geschiedenis van zijn land centraal staat.Payback, het eerste deel van de Kaapstadtrilogie, verscheen oorspronkelijk in 2008 en werd meteen internationaal opgemerkt. Het werd in 2012 een groot succes in Duitsland en Die Zeit noemde het een van de beste misdaadromans van het jaar. Ook in Engeland oogstte het boek grote lof. Hoog tijd dus dat Nicols trilogie ook hier uitgebracht wordt. De twee volgende delen,Killer country en Blackheart, verschijnen binnenkort.

De spilfiguren in dit complexe verhaal zijn Mace Bishop en Pylon Buso. De eerste is blank, de tweede een kleurling. Ooit smokkelden ze wapens voor vrijheidsbewegingen naar hun land maar een paar avonturen liepen net niet fout af, ze werden een jaartje ouder, ontmoetten leuke vrouwen, kregen kinderen en kozen voor een leven in de luwte. …Lire la suite

Mace Bishop en Pylon Busi hebben zich na een carrière als wapenhandelaren in Kaapstad gevestigd als beveiligingsbedrijf. De club van een van hun klanten wordt opgeblazen nadat deze een waarschuwing om te sluiten in de wind heeft geslagen. Na herbouw, heropening en een nieuwe waarschuwing wordt het dochtertje van Mace ontvoerd. Bij een bevrijdingsactie raakt zij zwaar gewond en blijvend half-verlamd. Wie zit er achter de bedreiging? Duidelijk is dat een advocate, Sheemina February, er iets mee te maken heeft, maar waarom zij het op Mace en Pylon voorzien heeft is een raadsel. Het kost heel wat geweld, vreemde manoeuvres en inventiviteit om tot een oplossing te geraken. Het is een op zich spannende thriller met interessante, goed uitgewerkte hoofdpersonen in een omgeving waar geweld alledaags is. Helaas lijdt het boek ook aan excessieve lengte, waardoor het verhaal zich uiterst langzaam ontwikkelt met een aantal personages dat niet tot leven komt. Daar kunnen knappe en humoristische dia…Lire la suite

À propos de Mike Nicol

Mike Nicol, né en 1951 au Cap, est un écrivain et journaliste sud-africain.

Biographie

Après avoir terminé ses études à Johannesbourg, il travaille comme journaliste pour le magazine Leadership. En 1978, il publie Among the Souvenirs, un recueils de poèmes qui remporte le Prix Ingrid-Jonker 1979.

À la fin des années 1980, il se lance avec succès dans le roman, puis aborde en 2006 le roman policier pour devenir l'un des auteurs majeurs du polar sud-africain avec Deon Meyer et Roger Smith,,,.

Œuvre

Poésie