Livre
Néerlandais
Tijdens de Italiaanse bezetting van Ethiopië in 1935 en de vlucht van Haili Sellasie maakt een aantal vrouwen zich sterk om de moraal van de bevolking hoog te houden.
Titre
De schaduwkoning : een roman
Auteur
Maaza Mengiste
Traducteur
Karina Van Santen Martine Vosmaer
Langue
Néerlandais
Langue originale
Anglais
Titre original
The shadow king
Éditeur
Amsterdam: Ambo|Anthos, © 2021
425 p. : ill.
ISBN
9789026355080 (hardback)

Commentaires

Als Italië Ethiopië binnenvalt, blijven de vrouwen niet toekijken

The Shadow King, nu vertaald als De schaduwkoning, was een van de aangenaamste verrassingen van de shortlist voor de Booker Prize vorig jaar. Het is de tweede roman van de Ethiopisch-Amerikaanse Maaza Mengiste. Het boek is gesitueerd ten tijde van de Italiaanse inval in Ethiopië in 1935 en heeft in de eigenzinnige Hirut een aansprekende hoofdpersoon. Hirut wordt dienstmeisje bij legerofficier Kidane en zijn echtgenote Aster. Er ontstaan al snel spanningen tussen de twee vrouwen, maar ook tussen beide echtelieden.

Als de strijd met de Italiaanse agressor losbreekt en Kidane daaraan gaat deelnemen, weigert Aster thuis te blijven afwachten. Ook zij trekt ten strijde en neemt Hirut mee. De verschijning van een mysterieuze figuur, die sterk lijkt op de in ballingschap levende keizer Haile Selassie, biedt Hirut de gelegenheid een nieuwe, krachtige rol aan te nemen. In een lyrische stijl en gebruikmakend van veel verschillende stemmen, waaronder die van de keizer zelf, vertelt…Lire la suite

Tweede roman van de Amerikaans-Ethiopische auteur (1974) stond op de shorltist van de Booker Prize 2020 en bruist met een ritme dat je niet snel te pakken krijgt. Hirut is een eenvoudig meisje van het platteland met grote dromen, een bijzondere familiegeschiedenis en een geweer. Na de dood van haar ouders komt ze in huis bij Kidane, een plaatselijk stamhoofd, die de dorpelingen mobiliseert voor de dreiging van een Italiaanse invasie. Het is dan 1935. De auteur geeft met haar beschrijving van het dagelijks leven een eerlijke kritiek op het feudale systeem van vrouwen die in dienstbaarheid van de mannen leven. Zo ook voor Aster de wilskrachtige vrouw van Kidane. De oorlog maakt de twee vrouwen bewust van hun positie en rijp voor verzet. Na de vlucht van Haili Selassie introduceren zij diens dubbelganger om het moraal hoog te houden, wat uiteindelijk resulteert in Hirut’s gevangenschap. In afzonderlijke hoofdstukken volgen we het persoonlijke verhaal en dat van de geschiedenis van Ethiop…Lire la suite

À propos de Maaza Mengiste

Maaza Mengiste est une écrivaine éthiopienne et américaine, auteure de Sous le regard du lion.

Biographie

Née à Addis-Abeba en 1971, Maaza Mengiste vit au Nigeria et au Kenya avant de s'installer aux États-Unis. Son premier roman, Beneath the Lion's Gate (traduit en français : Sous le regard du lion, Actes Sud, 2012), publié en 2009, figure parmi les dix meilleures livres d'auteurs africains identifiés par le Guardian en 2012 et est largement commenté par la presse internationale. Maaza Mengiste a un master en écriture créative de l'université de New York. Elle enseigne l'écriture créative au Queens College de l'université de la ville de New York et à l'université Princeton.

Œuvres

  • Beneath the Lion's Gaze, W.W. Norton, 2010
  • The Shadow King, W.W. Norton (US), 2019.

- Finaliste du Booker Pr…En lire plus sur Wikipedia