Livre
Néerlandais

Honderd dagen : roman

Lukas Bärfuss (auteur), Marcel Misset (traducteur)
Kigali, 1994. De hel breekt los in Rwanda. Het lijkt een chaos, gewelddadig en moordzuchtig, maar deze hel is zorgvuldig georkestreerd door een corrupt regime. Ontwikkelingssamenwerker David Hohl draait de deur achter zich op slot en sluipt de tuin in om zich achter de reservegenerator te verstoppen, waar zijn collega’s hem niet zullen vinden.
Titre
Honderd dagen : roman
Auteur
Lukas Bärfuss
Traducteur
Marcel Misset
Langue
Néerlandais
Langue originale
Allemand
Titre original
Hundert Tage
Titre parallèle
100 dagen
Éditeur
Amsterdam: Cossee, © 2016
221 p.
ISBN
9789059366633 (paperback)

Commentaires

Een Zwitserse ontwikkelingswerker in Rwanda wordt meegesleept in een maalstroom van gebeurtenissen als rebellen de macht in het land overnemen. Plotseling wordt hem duidelijk hoe ondoorgrondelijk de Afrikaanse cultuur voor een westerling is en hoe verdeeld en racistisch de verschillende bevolkingsgroepen zijn. Zijn passie voor een zelfbewuste, onafhankelijke inheemse vrouw brengt hem nog meer in de problemen. Een roman die balanceert op de rand van fictie en realiteit en wat al te geconstrueerd de historische feiten weergeeft rond de volkerenmoord bij de strijd tussen de Hutu’s en de Tutsi’s, waarbij in 1994 bijna een miljoen slachtoffers vielen. De auteur werpt een scherp kritisch licht op de praktijk van de ontwikkelingshulp en haar instituties. Ondanks stilistische zwaktes een bijzonder boek.

À propos de Lukas Bärfuss

CC BY-SA 3.0 - Image by Vogler

Lukas Bärfuss, né le 30 décembre 1971 à Thoune, est un écrivain et dramaturge suisse.

Biographie

Après de courtes études, Lukas Bärfuss exerça plusieurs métiers tels que tabaculteur, ferrailleur et jardinier. Puis il reprend une librairie et termine une formation de libraire, avant de commencer à vivre de sa plume à partir de 1997. Il réside et travaille à Zurich.

Il est un des membres fondateurs, avec Samuel Schwarz, de la troupe de théâtre 400asa. Il écrit pour celle-ci plusieurs pièces dont La mort de Meienberg, à propos du journaliste Niklaus Meienberg, qui le fait connaître en 2000. Les névroses sexuelles de nos parents, pièce de commande, écrite pour le théâtre de Bâle, est un succès continu et a été traduite en une douzaine de langues depuis 2005.

Il collabore entre autres avec le théâtre de Bochum, le théâtre Thali…En lire plus sur Wikipedia