Easy reading
Néerlandais

Hooligan

Ludo Enckels (auteur)
Public cible:
12-14 ans et plus
Een 16-jarige jongen zit in de jeugdgevangenis wegens medeplichtigheid aan de moord op een twee jaar jongere jongen.
Titre
Hooligan
Auteur
Ludo Enckels
Langue
Néerlandais
Éditeur
Hasselt: Clavis, 2002
118 p.
ISBN
90-6822-927-3

Commentaires

Ludo Enckels blijft zich inzetten om met actuele thema's moeilijke lezers aan het lezen te krijgen. Hooligan is het verhaal van een 15-jarige voetbalfan die in een open instelling zijn straf uitzit. De lezer verneemt mondjesmaat hoe en waarom Erik daar verzeild is geraakt, zodat de spanning en aandacht tot op de laatste bladzijde vastgehouden worden.

Flashbacks worden op duidelijke tijdstippen ingelast, wanneer Erik in de eenzaamheid van zijn cel zit of wanneer hij eventjes in de isoleercel moet afkoelen. De oorzaken en gevolgen van Eriks gedrag krijgen aandacht, maar een Makkelijk lezen boek laat een diepere uitwerking niet toe. Het verhaal blijft te veel een opsomming en zelfs een opeenhoping van problemen.

Anders dan in vorig werk werd expliciet gemoraliseer omzeild. In ruil daarvoor schotelt Enckels de lezer een negatief beeld van een instelling voor jongeren voor. Een klassendiscussie over het verhaal kan voor de nodige nuancering zorgen.

[Jet Marchau]
Erik zit op zijn zestiende in een jeugdgevangenis vanwege medeplichtigheid aan de moord op een veertienjarige jongen. Hij vertelt over het leven in de jeugdgevangenis waar in zijn groep drugs worden binnengesmokkeld en over zijn leven tot aan de moord. Erik doet verwoede pogingen om op het rechte spoor te komen, zich niet te laten beïnvloeden door slechte vrienden en zijn boosheid de baas te blijven. Het taalgebruik is inhoudelijk afgestemd op jongeren vanaf ca. 12 jaar, technisch is het afgestemd op jongeren die moeilijk lezen (korte zinnen, weinig moeilijke woorden). Er zijn geen illustraties behalve het portret van Erik op de omslag. Het is een spannend geschreven boek met een boodschap over de gevolgen van het gebruiken van drugs en plegen van geweld, dat voornamelijk gericht lijkt te zijn op en goed lijkt te gebruiken in het vmbo.