Livre
Néerlandais
Een oude, dove vrouw wordt opgenomen in een inrichting voor seniele dames waar zich allerlei vreemde gebeurtenissen afspelen.
Sujet
Mystiek
Titre
Een dove oude dame
Auteur
Leonora Carrington
Traducteur
Nelleke Van Maaren
Auteur de l'introduction
Ali Smith
Langue
Néerlandais
Langue originale
Anglais
Titre original
The hearing trumpet
Éditeur
Amsterdam: Uitgeverij Orlando, © 2020
221 p.
ISBN
9789493081352 (hardback)

Commentaires

Geen nette oude dame

Roman. Ze sloot vriendschap met Dalí en Picasso, en begon een relatie met Max Ernst, ze maakte kunst. En ze schreef. Het beste boek van Leonora Carrington, een roman vol dolle plotwendingen, anarchie en diepere mystiek, is eindelijk naar het Nederlands vertaald. 

In Mexico-Stad kom je ze tegen op straat: de vreemde sculpturen van de in Engeland geboren Leonora Carrington (1917-2011). Een zittende minotaurus die zijn fijne handjes uitstrekt, een sjamaan met een hertenkop, een vrouw met vogelsnavel die het publiek zegent. Het zijn wezens uit een andere dimensie, duister maar welwillend. Ze geven je het gevoel dat de dierenwereld zich uit de verstikkende greep van het mensdom bevrijd heeft en naar de sterren reikt. Leonora heeft hen een handje geholpen, en dat deed ze al toen ze vier jaar was en paarden tekende op de wanden van haar vaders landgoed Crookhey Hall. Haar eerste communie wilde ze per se vieren in de dierentuin. 'Ik hou al heel mijn leven het meest van dieren', zei ze later. Wilde dieren, dat spreekt.

Een fatsoenlijke Engelse debutante werd Leonora nooit: als achttienjarige besliste ze dat ze schilderkunst wilde studeren - in Parijs, bij de toen beruchte surrealisten. Ze sloot vriendschap met Dalí en Picasso, en begon…Lire la suite

Deze knap geschreven roman ontwikkelt zich van een humoristische beschrijving (een excentrieke oude dame wordt door haar zoon naar een tehuis gestuurd voor 'seniele oude vrouwen') tot een haast Bijbelse 'openbaring'. De 92 jaar oude stokdove Marian Leatherby krijgt een gehoorhoorn cadeau die een nieuwe wereld voor haar doet opengaan: figuurlijk en uiteindelijk ook letterlijk. Met haar nieuwe levenslust bewerkstelligt zij een opstand tegen de leiding van het tehuis die de seniele oudjes onderdrukt. Maar de opstand heeft onvoorziene consequenties: de oude seniele vrouw blijkt een profetes van een wereld die gezuiverd wordt en een nieuwe ijstijd ondergaat. Omdat het verhaal verteld wordt door de oude vrouw is het vaak onduidelijk wat 'werkelijkheid' is en wat fantasie. Het boek doet vooral denken aan een bizar surrealistisch schilderij waarin de afzonderlijke delen volgens bepaalde logische wetten te duidelijk lijken maar het geheel raadselachtig blijft. Ook al zitten er allerlei symboli…Lire la suite

À propos de Leonora Carrington

Leonora Carrington, née le 6 avril 1917 à Clayton Green, Lancashire, et morte à Mexico le 25 mai 2011, est une artiste peintre et romancière mexicaine d'origine anglaise.

Biographie

Jeunesse

Issue d'une famille de riches industriels du textile, Leonora Carrington veut très tôt se consacrer à la peinture et entre à Londres à l'académie d'Amédée Ozenfant.

Séjour français

Elle rencontre Max Ernst lors d'une exposition à Londres. Le couple part pour la France, s'installe à Saint-Martin-d'Ardèche dans une maison qu'il décore de ses sculptures. Leonor Fini et Paul Éluard viennent leur rendre visite, Lee Miller les photog…En lire plus sur Wikipedia