Livre
Néerlandais

Verhaal van een leven. 3

Konstantin Paustovskij (auteur), Wim Hartog (traducteur)
Reizen en belevenissen van de Russische schrijver Konstantin Paustovski (1892-1968) in de Kaukasus, Siberië en het noorden van Rusland in de vroege jaren twintig van de twintigste eeuw.
Contient
Titre
Verhaal van een leven. 3 / Konstantin Paustovski
Auteur
Konstantin Paustovskij
Traducteur
Wim Hartog
Langue
Néerlandais
Langue originale
Russe
Éditeur
Amsterdam: Uitgeverij Van Oorschot, © 2018
476 p. : kaart
Note
Geheel herziene vertaling
ISBN
9789028280281 (hardback)

Commentaires

Brancardier, tramconducteur, visser. En wat voor een schrijver

De Sovjet-Russische schrijver Konstantin Paustovski kan in Nederland op bijzondere aanhang rekenen. Dankzij een toegewijd vertaler. Zijn herwerkte vertaling van het derde deel van Verhaal van een leven is net uit.

 

'Rode en gele monnikskappen schommelden zachtjes voor het open raam. Een bloemetje van de Oost-Indische kers keek ook ondeugend de kamer in. Binnen in de kelk zat een ruige bij. Met ingehouden adem keek ik toe hoe hij nijdig achteruit kroop en zich uit de smalle kelk werkte. Over het plafond liepen lichtende vlekken. Het waren de flauwe golvingen en weerspiegelingen van de rivier die ik vlakbij hoorde ruisen.' Zo beschrijft Konstantin Paustovski (1892-1968) in 1946 hoe hij tijdens een vakantie in zijn vroegste kindertijd gewekt werd door een hete zon die hel op de witte muren van het familievakantiehuis scheen.

 

Dat is nog eens een herinnering, zeker voor een kleuter. Ze dateert van het einde van de negentiende eeuw, toen Paustovski nog zo klein was dat hij na een nachtelijke reis slaapdronken door een tante het huis in werd gedragen. Een halve eeuw later herinnert hij zich nog de levendige dialogen die de volwassenen rond hem voerden, de borduurse…Lire la suite

In dit derde deel van ‘Verhaal van een leven’* van de Russische schrijver Konstantin Paustovski (1892-1968) zijn de twee laatste delen van zijn autobiografie bijeengebracht. Het gaat om ‘Sprong naar het zuiden’ (1961) en ‘Boek der omzwervingen’ (1963). In het eerst genoemde werk beschrijft Paustovski zijn verblijf in de Kaukasus (Soechoem, Bakoe) in 1923, voor hem een tamelijk rustige tijd na de jaren van de Revolutie en burgeroorlog. In ‘Boek der omzwervingen’ schrijft hij over zijn reizen naar Siberië en Karelië en zijn werkzaamheden in Moskou. Het zijn, net als de andere vier delen, ongekend boeiende verslagen van persoonlijke belevenissen en ontmoetingen in een uiterst woelige periode van de Russische geschiedenis. Deze heruitgave van de laatste delen van de autobiografie is extra belangwekkend omdat er vier nooit eerder gepubliceerde hoofdstukken zijn opgenomen die eerder als gevolg van de censuur zijn geschrapt. Daarin wordt onder andere felle kritiek op Stalin geleverd. Schitte…Lire la suite

À propos de Konstantin Paustovskij

Constantin Gueorguievitch Paoustovski (en russe : Константин Георгиевич Паустовский), né le 19 mai 1892 (31 mai 1892 dans le calendrier grégorien) à Moscou et mort le 14 juillet 1968 à Moscou, est un écrivain soviétique.

Biographie

Fils de Georgui Paoustovski, statisticien des chemins de fer, et de son épouse Maria Grigorievna, Constantin Paoustovski a deux frères, Boris et Vadim, et une sœur prénommée Galina. En 1898, la famille déménage de Moscou à Kiev. Les parents divorcent en 1908. Sorti du gymnasium en 1912, Constantin poursuit ses études à la faculté d'histoire de l'Université impériale Vladimir le Grand.

Au début de la Première Guerre mondiale, il rejoint sa mère à Moscou …En lire plus sur Wikipedia

Suggestions