Herinneringen van de Russische schrijver Konstantin Paustovski (1892-1968) aan zijn leven ten tijde van de Russische Revolutie en de burgeroorlog die daarop volgde (1917-1921).
Contient
Titre
Verhaal van een leven. 2 / Konstantin Paustovski
Auteur
Konstantin Paustovskij
Traducteur
Wim Hartog
Langue
Néerlandais
Langue originale
Russe
Éditeur
Amsterdam: Uitgeverij Van Oorschot, © 2017
506 p. : kaart
ISBN
9789028261822 (hardback)

Plusieurs formats:

Commentaires

Brancardier, tramconducteur, visser. En wat voor een schrijver

De Sovjet-Russische schrijver Konstantin Paustovski kan in Nederland op bijzondere aanhang rekenen. Dankzij een toegewijd vertaler. Zijn herwerkte vertaling van het derde deel van Verhaal van een leven is net uit.

 

'Rode en gele monnikskappen schommelden zachtjes voor het open raam. Een bloemetje van de Oost-Indische kers keek ook ondeugend de kamer in. Binnen in de kelk zat een ruige bij. Met ingehouden adem keek ik toe hoe hij nijdig achteruit kroop en zich uit de smalle kelk werkte. Over het plafond liepen lichtende vlekken. Het waren de flauwe golvingen en weerspiegelingen van de rivier die ik vlakbij hoorde ruisen.' Zo beschrijft Konstantin Paustovski (1892-1968) in 1946 hoe hij tijdens een vakantie in zijn vroegste kindertijd gewekt werd door een hete zon die hel op de witte muren van het familievakantiehuis scheen.

 

Dat is nog eens een herinnering, zeker voor een kleuter. Ze dateert van het einde van de negentiende eeuw, toen Paustovski nog zo klein was dat hij na een nachtelijke reis slaapdronken door een tante het huis in werd gedragen. Een halve eeuw later herinnert hij zich nog de levendige dialogen die de volwassenen rond hem voerden, de borduurse…Lire la suite

Het tweede deel van 'Verhaal van een leven' van de Russische schrijver Konstantin Paustovski (1892-1968) bevat 'Begin van een onbekend tijdperk' en 'Tijd van de grote verwachtingen', die eerder in Privé Domein van de Arbeiderspers zijn uitgekomen. Deze delen vormen het hoogtepunt van Paustovski's autobiografie. Ze gaan over de periode van de Revolutie en de moeilijke jaren daarna van burgeroorlog en honger. Paustovski was getuige van de gebeurtenissen (in Moskou, Kiev en Odessa) en heeft er op een buitengewoon indringende manier over geschreven. In weinig boeken worden de oorlogshandelingen en de chaos waarin Rusland een aantal jaren verkeerde zo concreet voor ogen gesteld als in dit deel van zijn autobiografie. Aan het slot van het boek laat Paustovski zien dat het ergste voorbij lijkt en dat er een nieuwe tijd gloort. Dit zijn fabelachtig sterke memoires over de tijd van de Russische Revolutie en de burgeroorlog, die tot het belangrijkste behoren van de Russische twintigste-eeuwse l…Lire la suite

À propos de Konstantin Paustovskij

Constantin Gueorguievitch Paoustovski (en russe : Константин Георгиевич Паустовский), né le 19 mai 1892 (31 mai 1892 dans le calendrier grégorien) à Moscou et mort le 14 juillet 1968 à Moscou, est un écrivain soviétique.

Biographie

Fils de Georgui Paoustovski, statisticien des chemins de fer, et de son épouse Maria Grigorievna, Constantin Paoustovski a deux frères, Boris et Vadim, et une sœur prénommée Galina. En 1898, la famille déménage de Moscou à Kiev. Les parents divorcent en 1908. Sorti du gymnasium en 1912, Constantin poursuit ses études à la faculté d'histoire de l'Université impériale Vladimir le Grand.

Au début de la Première Guerre mondiale, il rejoint sa mère à Moscou …En lire plus sur Wikipedia

Suggestions