Livre
Néerlandais

Er zijn geen messen in de keukens van deze stad

Khaled Khalifa (auteur), Djûke Poppinga (traducteur)

Er zijn geen messen in de keukens van deze stad

Genre:
Na het overlijden van de moeder blijken de verschillen binnen een Syrische familie in Aleppo groot; het Assad-regime heeft veel invloed op hun bestaan.
Titre
Er zijn geen messen in de keukens van deze stad
Auteur
Khaled Khalifa
Traducteur
Djûke Poppinga
Langue
Néerlandais
Langue originale
Arabe
Titre original
La Sakakien fi Hadzihi al-Madina
Édition
1
Éditeur
Breda: De Geus, 2015
312 p.
ISBN
9789044533828 (hardback)

Commentaires

De gestrafte stad

Khaled Khalifa is een buitenbeentje in de Syrische literatuur, en niet alleen omdat hij als een van de weinigen nog altijd schrijft vanuit Syrië - waar zijn romans door het regime van Assad zijn verboden. In zijn aangrijpendeEr zijn geen messen in de keukens van deze stad doet Khalifa het verval van een familie en van de stad Aleppo samenvloeien. Jorn De Cock

'Het was een waar feest van waanzin, vol vreemde geuren. Aleppo raakte in de ban van een grenzeloze angst. Een zwaar gestrafte stad, zuchtend onder de willekeur van geheim agenten en corrupte gezagdragers, die tot niets anders in staat waren dan blinde overgave en het organiseren van dabka- bijeenkomsten tijdens de referenda van de president, waarover Jean aan zijn zoon schreef dat hij zich nog nooit in zijn leven zo diep had geschaamd.'

InEr zijn geen messen in de keukens van deze stad zijn de parallellen met het Aleppo van vandaag - de kosmopolitische stad, met zijn hoge citadel en kronkelende soeks, die intussen al twee jaar een frontlijn vormen in de Syrische oorlog - vaak niet ver te zoeken. Maar Khalifa beschrijft niet het Aleppo van 2015, wel de historische stad die onder het regime van vader en zoon Assad sinds 1970 langzaam een onderdrukte schim van zichzelf werd.

Khalifa's taferelen doen soms denken aan Gabriel García Márquez, met disfunctionele families, bevr…Lire la suite

Na het overlijden van de moeder blijken de verschillen binnen een Syrische familie in Aleppo groot. We lezen over twee zussen: de vrijgevochten Sausan en de gehandicapte Soe’aad, over de muzikale broer die gaat vechten in Irak en over een homoseksuele oom. De vader is er vandoor met een Amerikaanse archeologe. Khaled Khalifa (Syrië, 1964) schreef eerder ‘De poorten van het paradijs’ (2011), dat verboden werd in Syrië. In beide boeken wil hij laten zien wat voor impact het heeft om te moeten leven onder een regime waar onderdrukking en wantrouwen de overhand hebben. Daar slaagt hij goed in. Hij schrijft vlot achter elkaar door, met weinig leespauzes. Het is alsof hij nog veel meer zou willen vertellen, maar het is soms wat vermoeiend lezen. Bekroond met de Naguib Mahfouz Medal for Literature 2013.

À propos de Khaled Khalifa

Khaled Khalifa (arabe : خالد خليفة), né en 1964 à Alep, est un écrivain syrien. Certaines de ses œuvres, critiques du gouvernement syrien sous le règne baasiste ont été interdites par le régime syrien, bien que son travail n'ait de visée qu'artiste et non politique, selon lui,, .

Biographie

Originaire d'Alep, Khaled Khalifa vit à Damas.

Il soutient le soulèvement populaire révolutionnaire en 2011 des manifestants qui appellent à la liberté et appelle le régime à faire cesser le « bain de sang » répressif. En 2012, alors qu'il participe à un cortège funéraire pour le musicien Rabi’ Al Ghazi, il est arrêté par le régime, et relâché le lendemain, la main brisée, .

En lire plus sur Wikipedia