Livre
Néerlandais
Twee mensen ontdekken tijdens een wandeling in een Noors bos het half-ontklede lichaam van een jongetje. Kort daarna verdwijnt er een tweede jongen.
Titre
Een andere voorkeur
Auteur
Karin Fossum
Traducteur
Annemarie Smit
Langue
Néerlandais
Langue originale
Norvégien
Titre original
Den som elsker noe annet
Édition
1
Éditeur
Antwerpen: Manteau, 2008
233 p.
ISBN
9789022322802 (Manteau) 9789041413994 (Anthos)

Commentaires

In Een andere voorkeur zoekt Karin Fossum een delicaat onderwerp op, nl. pedofilie. Daarbij legt Fossum bovendien de klemtoon niet bij het slachtoffer, maar bij de dader. Het is een gedurfde keuze van de Noorse schrijfster, maar ze komt er gelukkig heelhuids mee weg. Het feit dat ze jarenlang werkte in ziekenhuizen en psychiatrische instellingen heeft haar ongetwijfeld geholpen om in het hoofd van een pedofiel te kruipen.

Zoals elke zondagnamiddag zijn Kristine en Reinhardt Ris op wandel in het Lindebos. Wanneer ze het bos betreden, komen ze een man tegen met een blauwe anorak, die een beetje mankt, maar toch erg gehaast lijkt. Enkele ogenblikken later vindt het echtpaar het misbruikte lijk van de achtjarige Jonas August Løwe op een open plek in het bos. Reinhardt is er heilig van overtuigd dat ze zonet de dader met eigen ogen aanschouwd hebben en daardoor de enige ooggetuigen zijn. Wanneer er met de tienjarige Edwin een tweede jongetje vermist raakt, sluipt de paniek in…Lire la suite
Een man en een vrouw ontdekken tijdens een wandeling in een Noors bos het half-ontklede lichaam van een jongetje. Even tevoren hebben ze iemand zien weglopen naar een witte auto. De politie in de persoon van Konrad Sejer en zijn assistent Skarre besteden veel tijd aan een tevergeefs onderzoek. De sfeer in de stad wordt grimmiger als een een tweede jongen verdwijnt, een tienjarige die aan obesitas lijdt. Dezelfde pedofiel, is de algemene conclusie, maar er wordt geen lijk gevonden. Wat de Sejer-thrillers zo aantrekkelijk maakt, is de volkomen normale omgeving waarin ze zich afspelen met normale mensen in hun alledaagse bezigheden en politiemensen die op hun alledaagse manier hun werk doen. Toch weet ze het probleem van pedofilie en de manier waarop de omgeving hierop reageert, op een diepgravende manier over het voetlicht te brengen, terwijl ook talloze andere sociale problemen een rol spelen. Een knap stukje werk: Fossum is zo langzamerhand terecht een gevestigde naam. Normale druk.

À propos de Karin Fossum

CC BY-SA 3.0 - Image by TimDuncan

Karin Fossum, née le 6 novembre 1954 à Sandefjord dans le sud de la Norvège, est une écrivaine norvégienne.

Biographie

Elle a débuté par la poésie. Son premier recueil de poésie lui a valu le prix des débutants Tarjei Vesaas (en) en 1974. En 1995, elle se lance dans le roman policier et devient une référence dans le genre. Dans son pays, on la surnomme « la reine du crime » ; ses romans remportent toujours un vif succès et lui valent de nombreuses récompenses. Plusieurs de ses romans ont été adaptés au cinéma ou à la télévision. Elle vit avec ses deux filles à Tyrifjorden dans la région d'Oslo.

Œuvre

En lire plus sur Wikipedia

Suggestions