Livre
Néerlandais

Spion buiten dienst

John Le Carré (auteur), Rob Van Moppes (traducteur)
Als een spion van de Britse geheime dienst na langdurig verblijf in diverse landen, terugkeert naar Londen wordt hij uitgenodigd leiding te geven aan een overbodig beschouwde afdeling van de geheime dienst.
Titre
Spion buiten dienst
Auteur
John Le Carré
Traducteur
Rob Van Moppes
Langue
Néerlandais
Langue originale
Anglais
Titre original
Agent running in the field
Éditeur
Amsterdam: Uitgeverij Luitingh-Sijthoff, © 2019
333 p.
ISBN
9789024586356 (paperback)

Commentaires

Badminton en de Brexit

Spionage. Hoewel hij 88 is, toont John le Carré in Spion buiten dienst dat hij nog altijd de grootmeester van het genre is. Het boek werd aangekondigd als zijn roman over de Brexit.

Op zijn 47ste heeft Nat zijn land al een kwarteeuw gediend als attaché in diverse Oost-Europese ambassades. Hij wordt teruggeroepen naar Londen en krijgt de leiding over een onbeduidende dienst van MI6 die zich met de 'Russische Beer' moet bezighouden. Als een ambitieuze medewerkster een oligarch die in Londen verblijft als dubbelspion wil rekruteren, worden ze meteen door hogere machten teruggefloten. Zijn medewerkster neemt ontslag, laat Nat in zijn sop gaarkoken maar zal later toch weer verrassend opduiken.

Nat is een verwoed badmintonspeler en de kampioen van zijn club. Daar wordt hij uitgedaagd door een jonge snaak die zich als Ed voorstelt en 'researcher' is. Wat hij onderzoekt blijft lang duister. Nat onthult meteen dat ze vijftien keer tegen mekaar zullen spelen. Veertien keer voor 'de Val', vertelt hij mysterieus, en de laatste keer erna. Ook wat de Val is blijft lang gehuld in mysteries.

Tijdens hun gesprekken zijn president Trump en de Brexit dankbar…Lire la suite

Boos op de Brexit

Op zijn 88ste is ex-spion John le Carré nog niet klaar met de wereldpolitiek. In een gelaagde, geestige thriller spoort hij de lezer aan de Brexit toch nog eens te overdenken.

Mooi dat een 88-jarige schrijver zich nog zo kan opwinden over het rommelige wereldtoneel. Hoofdschuddend staart John le Carré naar de Brexit, en machomannetjes als Trump, Poetin en Boris Johnson hoeven ook niet op zijn sympathie te rekenen. Dat vertelt de overtuigde Europeaan Le Carré (pseudoniem voor David John Moore Cornwell) in interviews en in zijn nieuwe thriller Spion buiten dienst laat hij het zijn personages ronduit zeggen. Dat maakt dit boek hoogst actueel.

Je zou denken: met het eind van de Koude Oorlog zat het er voor John le Carré zo ongeveer op. De ex-spion die schrijver werd, schetste het schaakspel tussen West en Oost in een stapel thrillers, het was zijn hoofdthema. Denk aan The Spy Who Came in from the Cold (1963) en Smiley's People (1979). Altijd goed geïnformeerd, soms tot ergernis van de volgende generatie MI5- en MI6-agenten - een beetje uit de school klappen, zeg! - maar uiteindelijk las iedereen John le Carré, staatsho…Lire la suite

From Brexit with Love

BOEKENBAL

*****

Terwijl de geheimagent die hij opvoert met amper 47 lentes al ongeveer in de carrière is, levert John le Carré met ‘Spion buiten dienst’ op zijn 88ste nog een nieuw boek af. Al heeft de nestor onder de Britse thrillerschrijvers hier en daar al laten vallen dat de snedige spionageroman over de zo goed als uitgerangeerde inlichtingenoicier Nat wellicht zijn laatste wordt. Going out with a bang noemen ze dat aan de overzijde van het Kanaal, maar trouwe lezers weten dat de auteur, die in een ver verleden zelf voor de Britse geheime diensten werkte, niet bepaald in ontploingen grossiert. Wél in zorgvuldig opgebouwde spanning, realistische personages en een grens tussen goed en kwaad die zo dun is dat je ze onder de deur van een anorexiakliniek zou willen schuiven. Waar voorganger ‘Een erfenis van spionnen’ nog aanvoelde als een halfbakken poging om de Koude Oorlog opnieuw op te warmen, zit Le Carré in ‘Spion buiten d…Lire la suite

Nat, een 47-jarige veteraan van de Britse geheime dienst, keert na 25 jaar spion in diverse buitenlanden geweest te zijn, terug naar Londen, naar echtgenote Prue en dochter Steff. Hier wordt hij hoofd van een bijkantoor van de dienst. Als verwoed badmintonspeler wordt hij uitgedaagd door de jongere Ed, die onder een biertje na afloop flink afgeeft op Brexit, Trump en Poetin. Nat werkt ondertussen, samen met collega Florence, aan Operatie Rosebud die wordt afgeblazen. Vervolgens is hij druk met Operatie Stardust die zeer verrassend uitpakt en Nat, Ed, Prue en Florence op een onverwachte manier bijeenbrengt. John Le Carré (1931) schrijft uitstekend, met mooie formuleringen als ‘Soms word je in het leven betrapt op zonden die je niet hebt begaan’ of ‘een clandestiene ontmoeting lijkt authentieker als er bij wordt gegeten.’ Een geslaagde, actuele thriller van de absolute meester van het spionagegenre.

À propos de John Le Carré

CC BY 3.0 - Image by Krimidoedel

David John Moore Cornwell, dit John le Carré, est un romancier britannique, né le 19 octobre 1931 à Poole et mort le 12 décembre 2020 à Truro en Cornouailles avec la nationalité irlandaise.

Durant les années 1950 et 1960, Cornwell a travaillé pour le MI5 et le MI6 et a commencé à écrire des romans sous le pseudonyme de « John le Carré ». Son troisième roman, L'Espion qui venait du froid (1963), est devenu un best-seller international et demeure l'une de ses œuvres les plus connues.

Biographie

John le Carré dit qu'il n'a pas connu sa mère, qui l'a abandonné quand il avait 5 ans, jusqu'à ce qu’il la retrouve à 21 ans. Sa relation avec un père tyrannique dont il fera le portrait dans Un pur espion (1986) a été …En lire plus sur Wikipedia