Als Constance door de geheime dienst wordt ontvoerd en haar man nauwelijks actie onderneemt om haar terug te vinden, neemt haar leven een avontuurlijke wending.
Sujet
Ontvoeringen
Titre
De spionne
Auteur
Jean Echenoz
Traducteur
Reintje Ghoos Jan Pieter Van der Sterre
Langue
Néerlandais
Langue originale
Français
Titre original
Envoyée spéciale
Éditeur
Amsterdam: De Geus, 2017
284 p.
ISBN
9789044536324 (hardback)

Commentaires

'Potverdorie, wat een drukte'

Roman Jean Echenoz geeft een hilarische blik in de Noord-Koreaanse interne keuken. Met een Franse matahari in de hoofdrol.

De dagen van Kim Jong-un zijn geteld, meldde onlangs een Noord-Koreaanse ex-diplomaat. Alsof de opperste leider nog niet genoeg aan zijn gekortwiekte hoofd had, wordt hij in de jongste roman van Jean Echenoz ongenadig in zijn hemd gezet. De spionne is een parodie op de spionageroman, een kunst waarin deze Franse schrijver zijn gelijke niet kent. Cherokee, een parodie op de speurdersroman, leverde hem in 1983 de Prix Médicis op, en Ik ben weg werd in 1999 gehonoreerd met de Prix Goncourt. Na drie beknopte biografische romans, over Maurice Ravel, Emil Zátopek en Nikola Tesla, stortte hij zich met 14 onvervaard in de Eerste Wereldoorlog, maar nu keert hij terug naar zijn eerste liefde. De spionne pendelt vrolijk heen en weer tussen drie locaties en gunt ons een blik in de Noord-Koreaanse interne keuken, 'een dynastie van bijna theocratische tirannen'.

Generaal Bourgeaud heeft een vrouw nodig, zo vernemen we in de eerste zin. Geen e…Lire la suite

Als Constance wordt ontvoerd door de geheime dienst neemt haar leven een avontuurlijke wending. Vooral als ze voor spionagewerk in Noord-Korea belandt. Haar man onderneemt nauwelijks actie om haar terug te vinden; hij heeft zijn eigen problemen en bovendien is de weg nu vrij voor nieuwe relaties. Binnen een losse plot volgen komische en absurde situaties elkaar in snel tempo op. De personages zijn sympathiek, al blijken ze bijna allemaal ook gewelddadig te kunnen optreden. Van de wisselende decors komt Parijs het meest levendig over. Noord-Korea en de gebeurtenissen die zich daar afspelen zijn daarentegen vrij clichématig getekend. De sterkste punten van de roman zijn de onuitputtelijke humor, de stijl en de compositie. Een voorbeeld: de verteller gedraagt zich nu eens als alwetend auteur, dan weer als iemand die door zijn personages onder de voet wordt gelopen. De Franse auteur (1947) studeerde onder meer sociologie, klinische psychologie en civiele techniek, maar is sinds 1997 roman…Lire la suite

À propos de Jean Echenoz

Jean Echenoz, né le 26 décembre 1947 à Orange (Vaucluse), est un écrivain et romancier français, lauréat du prix Médicis de 1983 pour Cherokee et du prix Goncourt de 1999 pour Je m'en vais.

Biographie

Fils d'un père médecin psychiatre et d'une mère pratiquant la gravure, Jean Echenoz passe sa jeunesse dans l'Aveyron et dans les Alpes-de-Haute-Provence, poursuit des études universitaires de sociologie à Aix-en-Provence puis s'installe en 1970 à Paris où il suit les cours de l'École pratique des hautes études ainsi que des enseignements à la Sorbonne. En 1979, il publie son premier ouvrage, Le Méridien de Greenwich (prix Fénéon 1980).

À ce jour, il a publié tous ses romans aux Éditions de Minuit et a reçu une dizaine de prix littéraires, dont le prix Médicis en 1983 pour Cherokee et le prix Goncourt en 1999 pour Je…En lire plus sur Wikipedia

Suggestions