Dit boek behandelt vragen waarop niet zo gemakkelijk een pasklaar antwoord kan gegeven worden: waarom bestaat de mens, wat is vrijheid, wie bepaalt wat goed is en wat slecht, wat is de zin van het leven als we toch doodgaan enz. Gwénaëlle Boulet en Anne-Sophie Chilard trachten kinderen op weg te helpen om na te denken over een aantal filosofische thema's en er een eigen mening over te vormen. De titel Wat denk jij? vat het goed samen: het antwoord is minder belangrijk dan het feit dat je de vraag stelt en erover nadenkt. Uiteraard vind je de ultieme definitie van vrijheid niet terug in dit boek, en hetzelfde geldt voor de zin van het leven. Wel proberen de auteurs zo analytisch mogelijk bepaalde vragen te benaderen en verschillende standpunten tegen elkaar af te wegen. Zo is mooi bijvoorbeeld een relatief begrip. Wat mooi gevonden wordt, hangt af van smaak, maar ook van de cultuur waarin men leeft. Vroeger vond men andere dingen mooi dan nu, in andere delen van de wereld…
Lire la suite
Dit boek behandelt vragen waarop niet zo gemakkelijk een pasklaar antwoord kan gegeven worden: waarom bestaat de mens, wat is vrijheid, wie bepaalt wat goed is en wat slecht, wat is de zin van het leven als we toch doodgaan enz. Gwénaëlle Boulet en Anne-Sophie Chilard trachten kinderen op weg te helpen om na te denken over een aantal filosofische thema's en er een eigen mening over te vormen. De titel Wat denk jij? vat het goed samen: het antwoord is minder belangrijk dan het feit dat je de vraag stelt en erover nadenkt. Uiteraard vind je de ultieme definitie van vrijheid niet terug in dit boek, en hetzelfde geldt voor de zin van het leven. Wel proberen de auteurs zo analytisch mogelijk bepaalde vragen te benaderen en verschillende standpunten tegen elkaar af te wegen. Zo is mooi bijvoorbeeld een relatief begrip. Wat mooi gevonden wordt, hangt af van smaak, maar ook van de cultuur waarin men leeft. Vroeger vond men andere dingen mooi dan nu, in andere delen van de wereld heeft men andere opvattingen over wat mooi is. Ook de vraag of we altijd moeten gehoorzamen illustreert goed hoe relatief sommige begrippen zijn. De wolf die de schaapjes uitnodigt om in een heerlijk warm bassin te komen zwemmen is sprekend. Ja, kinderen moeten hun ouders gehoorzamen want die zijn verantwoordelijk voor hen. Maar nee, niet alle volwassenen hebben het even goed met hen voor, dus voorzichtigheid is geboden. Gehoorzamen betekent dus niet dat je niet mag nadenken of mag discussiëren als je iets onrechtvaardig vindt.
Een eerste blik in het boek laat een rommelige indruk na. Toch is er een zeer duidelijke opbouw. Bij het begin van het boek vind je een overzichtelijke inhoudstafel. Elke vraag wordt behandeld als een apart hoofdstuk. Stellingen worden verklaard met rudimentaire maar humoristische cartoons. Wat denk jij? is een lijvig boek met al bij al relatief veel bladverspilling en relatief weinig informatieve waarde. [Nora Janssens]
Masquer le texte