Livre
Néerlandais

Tiny en de lieve heks

Gijs Haag (auteur), Marcel Marlier (dessinateur)
Dans la série:
Public cible:
3-5 ans et plus
De poes van Tiny is weg. Jolien denkt dat de buurvrouw haar heeft. Ze is namelijk een heks! Vanaf ca. 5 jaar.
Sujet
Heksen
Extra subject
heksen, AVI 5
Titre
Tiny en de lieve heks
Auteur
Gijs Haag
Dessinateur
Marcel Marlier
Langue
Néerlandais
Éditeur
Sans lieu de publication: Casterman, 1989
21 p. : ill.
ISBN
90-303-0111-2

Commentaires

Het moet zijn dat sommige ouders van beginnende lezertjes mooie herinneringen bewaren aan de Tiny-boeken uit hun jeugd, want de verhalen zijn de laatste jaren aan een revival toe, onder meer via Nintendospelletjes voor kleuters. Met dezelfde bekende illustraties uit de oude Tiny-boeken verscheen thans een reeks 'ik leer lezen met Tiny'. Inhoud én illustraties zijn volledig identiek aan de oude Tiny-verhalen.

In Tiny en de lieve heks gaan Tiny en Jolien op zoek naar hun verdwenen poes. Ze verdenken buurvrouw Citronella Peterselie, volgens de meisjes een echte heks. Ze gaan op zoek in het huis van Citronella. Plots verschijnt de buurvrouw. Ze 'speelt' dat ze erg boos is, want ze oefent thuis voor een rol als heks. Opgelucht gaan Tiny en Jolien naar huis met een potje zelfgemaakte jam, een cadeautje van Citronella.

In Tiny speelt toneel vinden Tiny en haar vriendjes op zolder allerlei oud speelgoed en een kist met verkleedkleren. De kinderen bereiden met de g…Lire la suite
De poes van Tiny is verdwenen. Jolien denkt dat de buurvrouw erachter zit. Ze is een heks. De meisjes wagen zich in de tuin van de heks. Deeltje uit de serie 'Ik leer lezen met Tiny'*. Het verhaaltje springt nogal van de hak op de tak. Het taalgebruik is plechtstatig. De woorden die gebruikt worden, zijn voor beginnende lezertjes echter te moeilijk (verdachte, brandnetelsoep, douchegordijn) en soms afwijkend (schrik hebben). Het lettertype is wel groot, maar met ongebruikelijk vormgegeven letters. De bladspiegel is rustig en overzichtelijk met veel wit; iedere zin begint op een nieuwe regel. De clichématige aquarelillustraties stralen een zoete, niet eigentijdse wereld uit. Illustraties en tekst passen niet goed bij elkaar. Een boekje dat de sfeer uitademt van de de jaren '50. Onduidelijk voor wie dit geschikt is: niet voor jonge kinderen qua taalgebruik, niet boeiend voor grotere kinderen. Vanaf ca. 5 jaar.

Suggestions