Livre
Néerlandais
Een jongen in een rauwe volkswijk in Picardië wordt erg gepest om zijn feminiene uitstraling.
Titre
Weg met Eddy Bellegueule
Auteur
Édouard Louis
Traducteur
Edu Borger
Langue
Néerlandais
Langue originale
Français
Titre original
En finir avec Eddy Bellegueule
Édition
1
Éditeur
Antwerpen: De Bezige Bij Antwerpen, 2014
202 p.
ISBN
9789085425991 (paperback)

Commentaires

Edouard Louis geboren Eddy Bellegueule

INTERVIEW. In boekminnend Frankrijk is de jonge Edouard Louis (21) al een bekende naam. Met zijn rauwe autobiografische roman En finir avec Eddy Bellegueule, die begin dit jaar uitkwam, kon hij zowel op lof als op hoon rekenen. Nu is er ook de Nederlandse vertaling. 'Hou je smoel, flikker', klinkt het in het boek. Maar hij spreekt, voluit.

Aanvankelijk zou onze afspraak op een zaterdag plaatsvinden. "We zien elkaar dan in een van mijn favoriete cafés vlakbij waar ik woon, midden in de Marais."

Enkele dagen voor het zover is, stuurt hij een mail: "Het spijt me zeer. Ik weet niet hoe het is kunnen gebeuren, maar de dag waarop we elkaar zouden ontmoeten, moet ik naar de orthodontist, en dat heb ik over het hoofd gezien. Drie keer per jaar moet ik bij deze specialist op visite. Dat zijn afspraken die ik in geen geval mag missen. Kunt u eventueel op zondag?"

In de voorgaande alinea schuilt, zo blijkt na lectuur van Weg met Eddy Bellegueule, indirect de kern van Edouard Louis' verhaal. Het gebit en de slotjesbeugel. De Marais. En de naam waarmee de mail is ondertekend: Edouard Louis.

Weg met Eddy Bellegueule is een autobiografische roman.

'De moeders in het dorp waren niet erg aan de mondhygiëne van hun kinderen gehecht. De tandarts was te duur en het geldgebrek veranderde uiteindelijk altijd in…Lire la suite

Debuut als romanschrijver van de jonge Franse socioloog (1992) die eerder al op zijn vakgebied publiceerde. In deze autobiografische roman, zich afspelend op het platteland in Noord-Frankrijk, het relaas van de kwellende worsteling om als overduidelijk homoseksueel geaard jongetje te moeten opgroeien in een rauwe, seksistische omgeving, zowel wat het gezin als wat de dorpsgemeenschap betreft. Hij ontsnapt uit deze hel als hij naar een lyceum in een grote stad kan, weg uit het verstikkende milieu. Er wordt hard en openlijk afgerekend met een traumatische jeugd. Snel geschreven, korte impressies met vaak letterlijke aanhalingen van uitspraken van familie en dorpsgemeenschap. Een lezenswaardig boek, zeker ook voor adolescenten. Normale druk.

À propos de Édouard Louis


Édouard Louis, né Eddy Bellegueule le 30 octobre 1992 à Abbeville, est un écrivain et traducteur français.

Biographie

Enfance et études

Édouard Louis, né Eddy Bellegueule, le 30 octobre 1992, grandit à Hallencourt (Somme). Il est scolarisé au collège des Cygnes à Longpré-les-Corps-Saints puis entre en internat en classe de seconde au lycée Madeleine-Michelis d'Amiens, où il fait partie de la section théâtre. De 2008 à 2010, il est délégué de l'académie d'Amiens au Conseil national de la vie lycéenne, puis il étudie l'histoire à l'université de Picardie, où il est remarqué par Didier Eribon.

En 2011, il est adm…En lire plus sur Wikipedia