Na de vondst van een lijk langs de spoorbaan tussen Kaapstad en Pretoria, worden de rechercheurs Bennie Griessel en zijn partner Vaughan Cupido tegengewerkt bij het onderzoek naar de moord die officieel een zelfmoord moet zijn.
Titre
Prooi
Auteur
Deon Meyer
Traducteur
Martine Vosmaer Karina Van Santen
Langue
Néerlandais
Langue originale
Afrikaans
Titre original
Prooi
Éditeur
Amsterdam: A.W. Bruna Uitgevers, © 2019
422 p.
ISBN
9789400508392 (paperback)

Commentaires

De kunst van meubels maken en moorden

Thriller. In Prooi dissecteert Deon Meyer de complexe Zuid-Afrikaanse maatschappij. Dat levert een sterke misdaadroman op die entertaint en confronteert.

'Zuid-Afrika wordt met de dag gewelddadiger en gevaarlijker', zei dichteres Antjie Krog onlangs (DSL, 15 februari). Toen de interviewster suggereerde dat ze met haar 'talent voor verzoening' een goede president zou zijn, reageerde ze fel: 'Het ding met politiek is dat je er niet met eerlijkheid komt', zei Krog. Het lijkt wel of zij de nieuwe misdaadroman van haar landgenoot Deon Meyer al had gelezen. Zoals haast alle boeken van Meyer, een van de groten van het genre, is Prooi meer dan een zoektocht naar de dader van een misdaad: de roerige geschiedenis van Zuid-Afrika, het extreme geweld dat het land teistert en de immense corruptie in de politiek, het bedrijfsleven en bij de politie zijn de fundamenten waarop Meyer zijn verhalen bouwt.

In Prooi verweeft hij naadloos twee verhalen. In het eerste zoeken inspecteur Bennie Griessel en zijn kompaan Vaughn Cupido de dader van de moord op een ex-flik die uit een trein geduwd is. Samen met een bejaarde Nederlandse toeriste reisde h…Lire la suite

In een toeristentrein tussen Kaapstad en Pretoria wordt een man vermoord. Zijn lijk wordt langs de spoorlijn gevonden. De rechercheurs onder leiding van Bennie Griessel van elitekorps de Valken staan lange tijd voor een raadsel en het werken wordt hun onmogelijk gemaakt als van hogerhand bevolen wordt dat dit zelfmoord was. Vanaf dan is het een gevecht tegen corruptie en de doofpot, terwijl in Frankrijk een voormalige agent benaderd wordt om een aanslag te plegen op de corrupte Zuid-Afrikaanse president. Jacob Zuma wordt niet bij naam genoemd, maar de situatie en de feiten komen overeen met de laatste jaren van zijn bewind toen zijn regering gekaapt zou zijn door enkele Indiase miljardairs en hij ook door de Russen gechanteerd zou zijn. Het is een knappe en meeslepende detective met een complexe intrige, waarbij de lezer tot het einde onzeker is over de afloop en waarin de politieke ontwikkelingen in Zuid-Afrika, met name het verdwijnen van de idealen uit de tijd van Mandela, een bela…Lire la suite

À propos de Deon Meyer

CC BY 3.0 - Image by Krimidoedel

Deon Meyer, né le 4 juillet 1958 à Paarl, est un scénariste, réalisateur et auteur de romans policiers sud-africain. Il écrit en afrikaans.

Biographie

Deon Meyer passe son enfance à Klerksdorp, dans la province du Nord-Ouest, région des mines d'or. Il fait ses études à l'université de Potchefstroom, avant de travailler comme journaliste pour Die Volksblad, quotidien afrikaner de Bloemfontein. Il est ensuite correspondant de presse, puis rédacteur en publicité.

Son premier roman paraît en 1994, mais il ne connaît pas de traduction en anglais. Ses œuvres suivantes sont traduites dans de nombreuses langues. Elles reflètent la diversité culturelle de l'Afrique du Sud contemporaine, ses tensions et ses difficultés pour vaincre en particulier la corruption et le racisme dans son pays depuis la fin de l'apartheidEn lire plus sur Wikipedia

Suggestions