Livre
Néerlandais

De vrouw op de trap : roman

Bernhard Schlink (auteur), Gerda Meijerink (traducteur)
Titre
De vrouw op de trap : roman
Auteur
Bernhard Schlink
Traducteur
Gerda Meijerink
Langue
Néerlandais
Langue originale
Allemand
Titre original
Die Frau auf der Treppe
Édition
1
Éditeur
Amsterdam: Cossee, 2014
219 p.
ISBN
9789059365254 (hardback)

Commentaires

Eén schilderij, één vrouw, drie mannen

In de nieuwe roman van Bernhard Schlink gaat een gearriveerde advocaat op zoek naar de vrouw die veertig jaar terug zijn eerste grote liefde werd en plots uit zijn leven verdween. Wat als zij wél voor hem had gekozen?

De Duitse jurist Bernhard Schlink (°1944) brak in 1995 internationaal door met De voorlezer, over een puber die verliefd wordt op een twintig jaar oudere vrouw en later ontdekt dat zij bewaakster was in de concentratiekampen. Het boek klom de bestsellerlijst van The New York Times in, won prijzen en kreeg een verfilming (The Reader) met Kate Winslet in de hoofdrol.

Geprezen titels volgden, zoals De thuiskomst (2006) en Het eerste weekend (2008), waarin de beladen geschiedenis van Duitsland ook weer een rol speelde. In De vrouw op de trap focust Schlink op het intieme verleden van zijn protagonist.

Femme fatale

De verteller, een senior advocaat in een succesrijk Duits kantoor, is in Sydney om een bedrijfsfusie te regelen. Tijdens een museumbezoek stoot hij op De vrouw op de trap, een verloren gewaand schilderij van de wereldvermaarde (fictieve) kunstenaar Karl Schwind.

Het doek en de naakte blondine die erop figureert, Irene, waren veertig jaar geleden de s…Lire la suite

'Om de wereld te begrijpen, moet je de geschiedenis begrijpen'

De voorlezer maakte van Bernhard Schlink een bestsellerauteur in Duitsland. Ook zijn nieuwe boek,De vrouw op de trap, kwam op één binnen. De nuchtere jurist haalt zijn schouders op bij al dat succes. 'Natuurlijk is dat leuk. Maar ik schrijf gewoon graag.'

Gaea Schoeters

Wanneer Bernhard Schlink (70) komt binnengewandeld bij zijn uitgeverij Cossee in Amsterdam, bekijkt hij eerst snel de promo-affiche voor zijn nieuwe boekDe vrouw op de trap. 'Loopt die foto door op de achterkant? Zien we daar haar gezicht?' Een perfectionist verraadt zich.

Vanuit zijn zeteltje zal hij me het hele gesprek aandachtig blijven aankijken. Ook tijdens de stiltes die hij na elke vraag laat vallen, om ze vervolgens weloverwogen te beantwoorden. In dat nadenken toont zich de rechter, want naast auteur is Schlink ook hoogleraar staats- en bestuursrecht en rechtsfilosofie. Maar bovenal is hij een rasverteller, die in al zijn verhalen een dosis Duitse geschiedenis meeneemt.

'Ik ben ervan overtuigd dat je persoonlijke en collectieve geschiedenis niet van elkaar kunt loskoppelen; om iets van de wereld te begrijpen, moet je de geschiedenis begrijpen. Ik ben erdoor geboeid geraakt tijdens de wandelingen die ik met mijn grootvader maakte als kind; v…Lire la suite

In dit nieuwste boek van de bekende Duitse schrijver en hoogleraar Rechten (1944) stuit een 57-jarige advocaat tijdens een werkbezoek aan Sydney onverwacht op een tot dan toe nooit geëxposeerd schilderij (cf. titel; de auteur ontkent enige relatie met het schilderij ‘Emma, naakt op een trap’ van de beroemde schilder Gerhard Richter) dat in zijn leven een belangrijke rol heeft gespeeld. Als jonge advocaat bemiddelde hij namelijk in een conflict tussen de schilder Karl Schwind en de rijke fabrikant Peter Gundlach en diens vrouw Irene (de geportretteerde) om het eigendomsrecht van het schilderij. Hij werd op slag verliefd op Irene en hielp haar het schilderij te bemachtigen, waarna ze meteen uit zijn leven verdween. Zijn oudere ik gaat weer op zoek naar Irene en vindt haar op een geïsoleerd liggend eiland voor de Australische kust. Hij ‘overleeft’ een confrontatie met Schwind en Grundlach en wordt de begeleider van de doodzieke Irene, die ten slotte door zijn afstandelijkheid heen weet t…Lire la suite

À propos de Bernhard Schlink

CC BY-SA 4.0 - Image by Ps45md

Bernhard Schlink, né le 6 juillet 1944 à Bielefeld en Allemagne, est un écrivain allemand. Il est notamment connu pour avoir écrit Le Liseur (1995) (titre original : Der Vorleser).

Biographie

Bernhard Schlink grandit à Heidelberg dans une famille allemande protestante. Son père Edmund Schlink (1903-1984), pasteur et professeur de théologie à l’université avait été relevé de ses fonctions par le régime nazi et n’avait retrouvé sa chaire qu’à la fin de la guerre. Sa mère Irmgard Ostwald originaire de Suisse alémanique était une étudiante de son père. Mariés en 1938, ils eurent deux filles et deux garçons.

Schlink étudie le droit à l'Université de Heidelberg, puis à l'Université libre de Berlin. Après ses études, il exerce comme professeur de droit public à l'Université rhénane Frédéric-…En lire plus sur Wikipedia