Livre
Néerlandais

Afscheidskleuren : verhalen

Bernhard Schlink (auteur), Kees Wallis (traducteur)
Verhalen waarin de hoofdpersonen, het merendeel bemiddelde mannen op leeftijd, te maken krijgen met afscheid, dat hen behalve met verdriet ook confronteert met vragen over schuld, schaamte, medeplichtigheid, bedrog en verraad.
Titre
Afscheidskleuren : verhalen
Auteur
Bernhard Schlink
Traducteur
Kees Wallis
Langue
Néerlandais
Langue originale
Allemand
Titre original
Abschiedsfarben
Éditeur
Amsterdam: Cossee, © 2021
249 p.
ISBN
9789059369689 (paperback)

Commentaires

Oude mannen met een slecht geweten

Bernhard Schlink legt de zielenroerselen van oude, witte mannen bloot.

Ooit begon Bernhard Schlink krimi's te schrijven als ontspanning naast zijn carrière als jurist. De misdaadverhalen evolueerden naar romans over de menselijke drijfveren en hartstochten, waarin personages voor morele dilemma's komen te staan. Dat was het geval in De voorlezer, een verhaal over de liefde tussen een schooljongen en een voormalige concentratiekampbewaakster, waarmee de Duitser midden jaren 90 doorbrak. De vertrouwde elementen zijn opnieuw aanwezig in zijn derde verhalenbundel, Afscheidskleuren.

In negen verhalen biedt Schlink inkijk in de wereld van zijn generatiegenoten, de boomers die door jongere generaties op de korrel genomen worden. In Afscheidskleuren zijn ze informaticus, musicoloog of schrijver. Ooit vormden ze de gouden generatie van het naoorlogse Duitsland. Ondertussen zijn het bezadigde burgers. Ze kunnen zich, aldus de verteller in het openingsverhaal, op hun oude dag permitteren wat de oude dag aangenaam maakt. En dus wordt er in Afscheids…Lire la suite

Vrouwen snappen het beter

In zijn verhalenbundel Afscheidskleuren heeft verteller Bernhard Schlink ( 77 ) maar heel weinig nodig om een situatie, gemoedstoestand of karakter te tekenen.

Soms komt de dood een vriendschap ten goede. Dat ondervindt de verteller van 'Kunstmatige intelligentie', het openingsverhaal van de mooie bundel Afscheidskleuren (Abschiedsfarben) van Bernhard Schlink, de Duitse schrijver die hier vooral bekend werd door zijn internationaal bekroonde en verfilmde roman De voorlezer.

Na het overlijden van zijn goede vriend en oud-collega Andreas wil de verteller geen afscheid van hem nemen. Hij blijft in gesprek met hem en dat gaat een stuk prettiger dan toen Andreas nog leefde, want nu hoeft hij 'geen verrassing, geen ontdekking, geen onthulling meer te vrezen'. Maar dan dreigt Andreas' dochter Lena roet in het eten te gooien. Ze heeft een onderzoeksproject op poten gezet dat weleens aan het licht zou kunnen brengen dat hij haar vader heeft aangegeven bij de politie toen deze de DDR wilde ontvluchten. Dat was eigenbelang, want hij had Andreas, die beter in zijn vak was dan hij, nodig als naaste collega om glansrijk carrière te kunnen…Lire la suite

Troebele broederliefde

Mag je je plusdochter, al is het via artificiële weg, bezwangeren om haar kinderwens te vervullen en moet je iemand vergeven op zijn doodsbed? Morele dilemma’s te over in de nieuwe verhalenbundel van Bernhard Schlink.

Mag je een vriend verraden om de vriendschap te redden? Met die paradox worstelt een oude wiskundige. Ooit had hij in Andreas een bloedbroeder gevonden, een vriend en gewaardeerde collega met wie hij in de DDR het onderzoek naar artificiële intelligentie en cybernetica naar hogere sferen stuwde. Hun baanbrekende werk leverde hen roem en lintjes op maar Andreas broedde stiekem op een ontsnappingsplan: achter de stenen en het prikkeldraad van die vermaledijde Muur lonkte de vrijheid. Maar een anonieme brief naar de Stasi verijdelde de verteller dat plan en Andreas mocht vier jaar brommen. Jaren later probeert Andreas’ dochter Lena de wrange geschiedenis te reconstrueren en tot wanhoop van de verteller wil ze de Stasi-dossiers opvragen. Wie heeft destijds haar vader verklikt?

Zo zet het openingsverhaal Kunstmatige intelligentie meteen de toon in Afscheidskleuren , de nieuwe verhalenbundel van de Duitse grootmeester Bernhard Schlink. Grandioos opgebouwd en gedrenkt in…Lire la suite

Bundel met negen verhalen waarin hoofdpersonages, het merendeel bemiddelde mannen op leeftijd, te maken krijgen met afscheid: overlijden van een vriend, zelfdoding van een broer, vermoorde geliefde, het verlaten van een echtgenote. Elk afscheid is met droefheid omgeven, maar indringender dan dat zijn de vragen die dat afscheid oproept bij de achtergeblevene en die betrekking hebben op schuld, schaamte, medeplichtigheid, bedrog, verraad. Rekenschap daarover afleggen blijkt door zelfmedelijden of verheimelijken van eigenlijke drijfveren vaak een nogal halfslachtige aangelegenheid. Er is geen oordeel over goed en kwaad, maar de lezer wordt daarover wel aan het denken gezet, vooral in die verhalen, die niet zo nadrukkelijk zijn opgetuigd met literaire of Bijbelse verwijzingen. Deze bundel rond een zwaar thema heeft, net als bv. ‘De liefdesval’ (2000), een lichte verteltoon. De Duitse auteur (1944), emeritus hoogleraar recht, werd in de jaren ‘80 bekend met psychologische misdaadromans; in…Lire la suite

À propos de Bernhard Schlink

CC BY-SA 4.0 - Image by Ps45md

Bernhard Schlink, né le 6 juillet 1944 à Bielefeld en Allemagne, est un écrivain allemand. Il est notamment connu pour avoir écrit Le Liseur (1995) (titre original : Der Vorleser).

Biographie

Bernhard Schlink grandit à Heidelberg dans une famille allemande protestante. Son père Edmund Schlink (1903-1984), pasteur et professeur de théologie à l’université avait été relevé de ses fonctions par le régime nazi et n’avait retrouvé sa chaire qu’à la fin de la guerre. Sa mère Irmgard Ostwald originaire de Suisse alémanique était une étudiante de son père. Mariés en 1938, ils eurent deux filles et deux garçons.

Schlink étudie le droit à l'Université de Heidelberg, puis à l'Université libre de Berlin. Après ses études, il exerce comme professeur de droit public à l'Université rhénane Frédéric-Guillaume de Bonn, puis à l'Uni…En lire plus sur Wikipedia