Livre
Néerlandais
Andrej Platonov schrijft met een meesterlijke mengeling van satire, symboliek en ironie. De verhalen van Platonov kenmerken zich stuk voor stuk door zijn uit laconieke humor en berusting samengestelde toon. Met gevoel voor absurdisme geeft hij de strubbelingen van de realiteit in de Sovjet-Unie weer en weet zo, met zeer concrete, grijpbare gegevens en situaties, grotere thema’s aan de orde te stel
Titre
Verhalen / Andrej Platonov ; vertaling, aantekeningen en nawoord Aai Prins
Auteur
Andrej Platonov
Traducteur
Aai Prins
Langue
Néerlandais
Langue originale
Russe
Éditeur
Amsterdam: Uitgeverij Van Oorschot, © 2019
834 p.
ISBN
9789028290181 (hardback)

Commentaires

Verhalen van een 'rotzak'

Klassiek. Een bundel van Andrej Platonovs bevreemdende verhalen over vooruitgang is een waardevolle aanwinst in de Russische Bibliotheek. Ook al dacht Stalin er anders over.

De Russische Bibliotheek van uitgeverij Van Oorschot is eeninstituut dat al bijna zeventig jaar grote Russen ontsluit voor een Nederlandstalig publiek. Het gros van de auteurs is negentiende-eeuws, met klinkende namen als Gogol, Toergenjev en Tsjechov. De voorbije jaren werd de collectie uitgebreid met schrijvers uit de twintigste eeuw, met al even roemruchte namen als Paustovski, Babel, Charms en nu ook Platonov, van wie een rijke collectie verhalen verschijnt.

De literaire carrière van Andrej Platonov (1899-1951) verliep moeizaam en eindigde abrupt. Zoals bij wel meer auteurs die niet voldeden aan de culturele wetten van het stalinisme, het opgelegde kader van het socialistisch realisme, ontwikkelde zijn faam zich voornamelijk postuum.

Platonov was de oudste in een kroostrijk gezin. Vanaf zijn veertiende moest hij uit werken. Bij de spoorwegen volgde hij een opleiding tot elektrotechnicus, de reden waarom veel van zijn verhalen gaan over technische ontwikkeli…Lire la suite

Met volle kracht vooruit

De mens maakt zichzelf langzaam overbodig, zei Platonov een eeuw geleden. Zijn verhalen zijn nog altijd onmisbaar - en nu schitterend vertaald.

Hij begon als overtuigd voorvechter van de revolutie, Andrej Platonov. Hij noemde zichzelf op 19-jarige leeftijd een 'proletarische schrijver' en was zelfs enige tijd partijlid. Hij werkte zijn eerste jaren op het Russische platteland als zelfopgeleid landverbeteraar. In zijn geboortestreek rond de Zuid-Russische stad Voronezj waren de landbouwgronden verpieterd en moerassig geworden doordat de plaatselijke boeren in de Eerste Wereldoorlog en de burgeroorlog waren gesneuveld of verweesd. Platonov moest ervoor zorgen dat de verschrikkelijke hongersnoden die het gebied teisterden tot het verleden gingen behoren.

Hij was niet hoogopgeleid, een soort elektromonteur. Zonder duidelijk plan, zonder ruggesteun van de plaatselijke bureaucratie, maar met ongehoorde toewijding en energie wist hij de reeks misoogsten te keren. Hij activeerde de gemeenschap, herstelde en verbeterde waterwerken en legde drainagesystemen aan. De bezorger van zijn verzameld werk merkt droogjes op dat Platon…Lire la suite

In de jaren ’20 van de vorige eeuw beschreef deze Sovjetschrijver (1899-1951) het idealisme en de strijd van de beginjaren na de communistische revolutie. Toen zijn verhalen rond 1930 kritischer werden en meer en meer de corruptie, willekeur en dictatuur van de partij beschreven, viel hij in ongenade. Platonov beschreef ook het dilemma van het vooruitgangsdenken: “de mens redden door hem overbodig te verklaren”. Hij overleed in vergetelheid in 1951. Pas jaren na Stalin’s dood kreeg hij erkenning. Platonov’s woordgebruik en stijl zijn lastig te vertalen, toch is de vertaling overal uitstekend.

À propos de Andrej Platonov

Andreï Platonov (en russe : Андрей Платонович Платонов), de son vrai nom Andreï Klimentov (en russe : Андрей Платонович Климентов), est un écrivain russe de la période soviétique né le 20 août 1899 (1er septembre 1899 dans le calendrier grégorien) à Voronej et mort le 5 janvier 1951 à Moscou. Son œuvre majeure, Tchevengour (1929), long roman de l'utopie de la construction du socialisme, est restée inédite en Union soviétique jusqu'en 1972, où eut lieu une publication fragmentaire, puis en 1988, pour une publication fidèle au manuscrit original.

Biographie

Il fut l'un des tout premiers écrivains à émerger de la Révolution de 1917 et…En lire plus sur Wikipedia

Suggestions