Als de zoon van een zakenvrouw een vervangster voor zijn net weggelopen vriendin meeneemt naar het kerstdiner van zijn moeder en ook nog een zus van zijn moeder uitnodigt van wie zij is vervreemd, zijn de rapen snel gaar.
Titre
Winter
Auteur
Ali Smith
Traducteur
Karina Van Santen Martine Vosmaer
Langue
Néerlandais
Langue originale
Anglais
Titre original
Winter
Éditeur
Amsterdam: Prometheus, 2018
306 p.
ISBN
9789044637953 (paperback)

Plusieurs formats:

Plusieurs langues:

Commentaires

Het straatrumoer dringt binnen

In haar seizoenencyclus zit de Schotse auteur Ali Smith dicht op de actualiteit, terwijl de romans tegelijkertijd een tijdloos thema hebben.

Enkele maande geleden wees een enquête van de Times Literary Supplement onder tweehonderd recensenten, academici en auteurs Ali Smith aan als de beste Britse of Ierse auteur van dit moment. In haar kielzog volgden Hilary Mantel en Zadie Smith.

Hoewel Ali Smith qua verkoopcijfers en 'zichtbaarheid' op het literaire schouwtoneel achterblijft bij die twee collega's, komt haar uitverkiezing niet uit de lucht vallen. Ze staat in de literaire kritiek al jarenlang in hoog aanzien en heeft vier maal de shortlist van de Booker Prize gehaald, een prijs die haar eigenlijk allang een keer had moeten zijn toegekend.

Bijvoorbeeld voor Autumn (Herfst), waarmee Smith in 2017 haar seizoenenvierluik begon. Dat boek werd indertijd binnengehaald als 'de eerste grote Brexitroman'. Dat was het ook; onder heel veel meer, voegen we daar snel aan toe.

Inmiddels zijn ook Winter en Spring (Lente) verschenen en vertaald en wordt steeds duidelijker wat Smith met haar cyclus aan het d…Lire la suite

Na 'Herfst'* (shortlist Man Booker Prize 2017) is dit het eveneens geslaagde tweede deel van een seizoenskwartet van de experimentele Schotse schrijfster (1962). De bejaarde Sophia Cleves, voormalig zakenvrouw, nodigt haar zoon Art uit voor het kerstdiner in haar ruime landhuis in Cornwall. De sensitieve Art, die naast een blog over natuur (Art in Nature) professioneel jaagt op overtreders van het copyright, neemt een vervangster mee (Lux) voor zijn vriendin Charlotte, waarmee het net uit is. Als blijkt dat zijn moeder nauwelijks eten in huis heeft, vraagt hij zijn tante Iris om hulp. Deze levenslange activiste is vervreemd van Sophia en in alles haar tegendeel. De favoriete thema’s van Smith (taal, kunst, het falende geheugen), haar associatieve stijl (rode draad zijn herinneringen rond de kortste dag en hallucinaties) en de nóg actuelere maatschappijkritiek (Trump!) blijvende hetzelfde, meestal verwoord door Iris. Ook hier de begripvolle buitenstaander (Lux) en verwijzingen naar Dic…Lire la suite

Zomaar iets echts

In 'Winter', het tweede deel van haar seizoenenkwartet, schrijft Ali Smith over de brexit en Grenfell Tower, maar ook over ons hyperbewustzijn

Natuurvorser Art schrijft een blog over de natuur waarin hij beweert op een 'milde winterdag in oktober' ergens met de auto naar een stukje natuur te zijn gereden. Maar het was geen milde oktoberdag en hij heeft geen rijbewijs. "Dat is om mensen te helpen zichzelf binnen de tekst te plaatsen, zegt hij." Maar zijn vriendin wil geen fake-blogs, zij wil iets echts, geen publieksvriendelijk verzinsel. "Iets echts? zegt hij. Zomaar iets echts, zegt ze."

Maar wat is zomaar iets echts? Voor de Britse auteur Ali Smith kan echtheid ook echt van alles zijn, groot wereldnieuws maar ook een minuscuul detail, realiteit maar ook hersenspinsels, dromen. En zo schrijft zij ook.

Arts moeder, Sophia, bekent op de eerste pagina's dat ze liever in romantische kwaliteitsfictie zou zitten met troostende feelgood-momenten, maar dan ben je bij Smith aan het verkeerde adres.

Smiths literatuur hangt van introspectie, impulsen en indrukken in zekere zin als los zand aan elkaar. Je hebt a…Lire la suite

À propos de Ali Smith

CC BY-SA 3.0 - Image by TimDuncan

Ali Smith, née le 24 août 1962 à Inverness, est une écrivaine écossaise.

Biographie

Ali Smith naît une 1962 à Inverness de Ann et Donald Smith, tous deux membres de la classe ouvrière.

Elle étudie la littérature anglaise à l'Université d'Aberdeen de 1980 à 1985. Elle continue ensuite avec un doctorat sur le modernisme américain et irlandais au Newnham College de l'Université de Cambridge de 1985 à 1990. Durant ses études à Cambridge, elle commence à écrire des pièces de théâtre, et ne finira jamais son doctorat. Certaines de ces pièces sont jouées à l'Edinburgh Festival Fringe et aux Cambridge Footlights.

En 1990, elle quitte Cambridge pour Édimbourg, puis devient pendant deux ans professeure de littérature écossaise, anglaise et américaine à l'Université de Strathclyde. Elle quitte cependant ce poste en 1992 à cause de f…En lire plus sur Wikipedia

Suggestions