Boek
Nederlands

Als de vleermuizen slapen

Yennik Meert (auteur), Tom Schoonooghe (illustrator)
Doelgroep:
Vanaf 6-8 jaar
Timo's ouders zijn gescheiden. Als Timo bij zijn vader op bezoek is, krijgt hij erge buikpijn. Gelukkige begrijpt zijn moeder waardoor dat komt. Vanaf ca. 8 jaar.
Titel
Als de vleermuizen slapen
Auteur
Yennik Meert
Illustrator
Tom Schoonooghe
Taal
Nederlands
Uitgever
Leuven: Davidsfonds, 2004
48 p. : ill.
ISBN
90-5908-097-1

Besprekingen

Timo heeft altijd bij mama en Sim gewoond. Maar hij heeft ook nog een echte papa, bij wie hij om de twee weken een weekend doorbrengt. Hij snapt niet dat broer Sander zich daar telkens op verheugt, want Timo voelt zich niet op zijn gemak bij een papa die hij niet goed kent. Telkens hij aan papa denkt, of er op bezoek is, gaan de vleermuizen in zijn buik wild tekeer. Hoog tijd dus dat papa en Timo écht contact met elkaar krijgen. Tijdens een speciaal hiervoor georganiseerd uitje voor hun twee geeft papa toe dat hij Timo evenmin goed kent, maar daar wel naar verlangt.

Yennik Meert slaagt er over het algemeen in grote gevoelens sober te verpakken. Ze toont de kwetsbaarheid van een ouder, die duidelijk maakt dat niet enkel kinderen worstelen met weekendpapa's. Ook de meeste dialogen lopen vrij vlot, al is er af en toe een uitschuiver, bv. als mama de merkwaardige vraagt stelt: "Je papa heeft jou toch nooit iets misdaan?"

Het symbool van de vleermuizen in Timo's buik isk iets…Lees verder
De achtjarige Timo heeft een goede band met zijn stiefvader. Maar als hij een weekend naar zijn vader moet, heeft hij het gevoel dat er vleermuizen met scherpe tandjes in zijn buik woelen. In het gezin van zijn echte vader voelt hij zich niet op zijn gemak. Zijn moeder overtuigt zijn vader dat Timo meer persoonlijke aandacht nodig heeft. Daarop besluit deze meer leuke dingen met alleen zijn zonen uit zijn eerste huwelijk te ondernemen. Timo maakt voor zijn vader een prachtige vleermuis. Doordat zowel Timo als zijn vader hun best doen voor elkaar open te staan, kan Timo zich makkelijker geven. Positief boek waarin de grote mensen zeker niet negatief worden afgeschilderd. De problemen van de stille Timo staan centraal. Deze kunnen dankzij de oplettendheid van zijn omgeving worden overwonnen. De eenvoudige zinnen, de beeldende taal en de simpele zwartwitillustraties zijn voor de jonge lezer zeer toegankelijk. Vanaf ca. 8 jaar.

Suggesties