Boek
Nederlands

Ex : roman

Thomas Blondeau (auteur)
Het leven van drie rebelse artistieke Vlaamse jongeren verandert ingrijpend door de moord op een journaliste.
Onderwerp
Jeugd ; 1990-
Titel
Ex : roman
Auteur
Thomas Blondeau
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: De Bezige Bij, 2006
351 p.
ISBN
90-234-2069-1

Andere formaten:

Besprekingen

Met zijn debuutroman eX heeft de in Leiden wonende Vlaming Thomas Blondeau een ambitieuze satire geschreven over een mediamanische maatschappij die zichzelf verliest in een absurde behoefte aan heroïek en spektakel. De roman leest echter niet alleen als een commentaar op de 21e-eeuwse idee dat je pas echt bestaat als je ook op tv komt, maar ook als een bildungsroman over een door verveling en wanhoop geplaagde Vlaamse puber.
Het 19-jarige hoofdpersonage David Quispel ziet zich afstevenen op een even kleurloos leven als dat van zijn vader. David tracht de waanzin van de naamloosheid aanvankelijk nog te ontvluchten met een aandoenlijk gevoel voor drama en met "impromptu-scenario's waarin hij de hoofdrol speelde". In het café van zijn vader ontmoet hij echter op het juiste moment de delinquent Franky, die zichzelf in homerische en met wiet doorrookte woorden samenvat als "het droesem van het residu van het uitschot dezer maatschappij." David ziet in hem zijn kans om een worp te doen …Lees verder
Deze debuutroman van Thomas Blondeau (*1978) is een moderne roman: korte hoofdstukken van maximaal tien bladzijden, beeldend taalgebruik, verhalen over moord, seks en tv. Het boek vertelt het verhaal van drie Vlaamse jongens; de halve student David Quispel, de gemankeerde kunstenaar Xander Eleman (vandaar de titel) en de slimme sjacheraar Franky Vandenbroele. Ze willen leven en vertier. Daarom verwoesten ze zandbeelden en tuinkabouters in het kader van hun 'Esthetisch Affront'. Tv-journaliste Halcia Zhuravlyova vindt hen interessant en raakt in meer opzichten betrokken. Haar dood (moord? ongeluk?) zet alles op scherp. Blondeau heeft een vaardige pen en een bloemrijk taalgebruik. Cafégangers zijn 'zeeleeuwen op een rots geklommen om daar te sterven'. Ook de seksscènes worden plastisch beschreven, net als de slacht van varken Wieze. De korte snelle verhalen vormen geen echte eenheid, maar dat lijkt ook niet de bedoeling. De alwetende en sturende verteller maakt aan het eind van de roman…Lees verder

Over Thomas Blondeau

Thomas Blondeau (Poperinge, 21 juni 1978 – aldaar, 19 oktober 2013) was een Vlaamse schrijver, dichter en journalist. Hij studeerde aan de Katholieke Universiteit Leuven en aan de Universiteit Leiden (literatuurwetenschap). Hij schreef voor onder andere Mare, Deng, De Revisor en Dif.

Na vele poëzievoordrachten en gepubliceerde korte verhalen, verscheen in 2006 zijn debuutroman eX, die met name in België goed ontvangen werd. Begin 2010 verscheen zijn tweede roman, Donderhart.

Op de Boekenbeurs Antwerpen speelde hij de 'boekendokter'. Gekleed in een doktersjas luisterde hij naar de kwalen van de boekenbeursganger en schreef hij boeken voor, als remedie voor de aandoening. Thomas Blondeau publiceerde ook 'voorschriften' op Cobra.be.

Thomas Blondeau overleed op 19 oktober 2013 onverwacht aan een aortaruptuur in zijn geboorteplaats Poperinge.

Roderik Six publiceerde in 2014 De boekendokter, waarin de recepten van Blondeau gebundeld…Lees verder op Wikipedia