Boek
Nederlands

De schimmelruiter

Theodor Storm (auteur), Kees De Both (vertaler)
Op de Noord-Duitse geestgronden in Sleeswijk-Holstein spelend verhaal over de opkomst en ondergang van een jonge 18e eeuwse dijkgraaf met revolutionaire ideee͏̈n over de strijd tegen het water.
Onderwerp
Mens en natuur
Extra onderwerp
De leesbrigade, Els
Titel
De schimmelruiter / Theodor Storm ; vertaald en van een nawoord voorzien door Kees de Both
Auteur
Theodor Storm
Vertaler
Kees De Both
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Duits
Oorspr. titel
Der Schimmelreiter
Uitgever
Amsterdam: L.J. Veen Klassiek, 2018 | Andere uitgaves
136 p.
ISBN
9789020415841 (paperback)

Besprekingen

Deze laatste novelle van Theodor Storm (1817-1888) heeft steeds een grote populariteit genoten. Dat hoeft niet echt te verbazen, want Storm koppelt in De schimmelruiter een meeslepend verhaal aan thema's die ook honderd jaar later actueel zijn.

Op late leeftijd blikt Storm terug op zijn schrijven: "Ik had uiterlijke beperktheid nodig, om innerlijk in de breedte te kunnen gaan." Daarom greep hij ook in deze novelle terug op een beperkt decor in een 'nog vertelbare' tijd: een polderdorpje in 1750. Storm vertelt het leven en de ondergang van de ambitieuze dijkgraaf Hauke Haien. Hij is van eenvoudige afkomst, maar is al van in zijn jonge jaren bezig met de dijken die zijn dorp beschermen tegen de zee. Hij gaat als knecht in dienst bij de dijkgraaf en wint het hart van diens dochter. Tegelijk trekt hij door zijn schranderheid en doorzicht het dijkbeheer langzaam naar zich toe. Als de dijkgraaf sterft, kan hij door een huwelijk met de dochter zelf tot dijkgraaf benoemd worden…Lees verder
De grote 19e-eeuwse verteller Storm laat zijn verhaal nog een eeuw eerder spelen, in de 18e eeuw, maar de emoties van de personen die dit onstuimige verhaal bevolken lijken niet verouderd. In prachtige bewoordingen (goede vertaling!) schildert Storm de strijd van de jonge dijkgraaf (die dankzij zijn kennis en niet zijn familie dat hoge ambt verworven heeft) tegen de zee en tegen de onwetendheid, het bijgeloof en de afschuifmentaliteit van zijn dorpsgenoten. Ook de roddel en achterklap lijken hedendaagse werkelijkheid. De compositie is bijzonder: Storm voert een ik-figuur op, die op een stormachtige avond een oude verteller ontmoet, die hem het verhaal doet van een soortgelijke avond waarop dijkgraaf Hauke Haien bij een dijkdoorbraak (de schimmelruiter) met vrouw en kind de dood vond in het water. Paperback; normale druk.

Over Theodor Storm

Theodor Storm (Husum, 14 september 1817 — Hademarschen, 4 juli 1888) was een Duits schrijver uit het realisme. Hij schreef 58 novelles en een aantal bekende gedichten.

Leven

Storm was de zoon van een advocaat in Husum, dat in die tijd in Denemarken lag. Hij studeerde recht te Kiel en vervolgens Berlijn, en in 1843 was hij zelf advocaat. In dat jaar keerde hij naar huis terug en publiceerde met Theodor Mommsen een gedichtenbundel. Hij begon verhalen te schrijven; in 1846 huwde hij. Daar hij echter gekant was tegen de Deense bezetting van Holstein ging hij in 1843 in vrijwillige ballingschap naar Pruisen. In Potsdam ontmoette hij Eichendorff, Heyse en Fontane, en ook Mörike en later vooral Keller behoorden tot zijn vriendenkring. Hij bleef eenentwintig jaar in ballingschap; zijn reputatie als novellist en dichter was aanzienlijk. In 1856 verhuisde hij naar Heiligenstadt, waar hij, na in Potsdam drie jaar op proef — en zonder vergoeding …Lees verder op Wikipedia