Boek
Nederlands

En toen kwam de kerstman

Thea Dubelaar (auteur), Kees De Boer (illustrator)
Doelgroep:
Vanaf 6-8 jaar
Titel
En toen kwam de kerstman
Auteur
Thea Dubelaar
Illustrator
Kees De Boer
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Ploegsma, 2004
79 p. : ill.
ISBN
9789021615684 (hardback)

Besprekingen

Het is bijna Kerstmis. Midden in de stad zit Miko, een arm, eenzaam jongetje in een kraakpand kou te lijden. Naast dat pand staat een groot warenhuis waar bij Kees, de hulpkerstman, dagenlang kinderen op schoot klimmen om hun wensen te vertellen. Tussen die gebouwen staat nog een klein, sober huisje waarin Anna woont, een oude dame die zich door geen makelaar of investeerder uit haar woning laat wegjagen, al bieden ze miljoenen. Dan dreigt een projectontwikkelaar haar na Nieuwjaar op straat te zullen zetten. Anna laat zich niet overbluffen, sluit vriendschap met Kees en neemt Miko in huis. Samen maken ze plannen voor een gezellig kerstfeest. Intussen gaan Anna en Kees op zoek naar de familie van Miko. Ze krijgen contact met Miko's opa die een schatrijke Griek blijkt te zijn. Een echt kerstverhaal dus. Op glanzend papier gedrukt, met een overvloed aan kleurrijke, ouderwetse illustraties. Voorlezen vanaf ca. 5 jaar; eventueel zelf lezen vanaf ca. 8 jaar.

En toen kwam de kerstman

In tijden waarin de sint het al zwaar te verduren heeft, geeft dit boek hem nogmaals een fikse opdoffer. De man wordt zelfs vermeld als ware hij een curiositeit die enkel nog in Nederland van enig belang is. Nou ja! Het bezorgde mij wat tandengeknars en enig niet voor publicatie bestemd gemompel, zeker toen er werd gesproken over hulpkerstmannen, fotosessies met de kerstman en dies meer. Maar ach, lees daar overheen en er blijft een charmant, licht verteerbaar verhaaltje over, zodat die schijnbare overheersing van de kerstman op de sint niet op de maag blijft liggen. Het verhaal dan: Anna woont in een klein schattig huisje dat geprangd staat tussen een prachtig warenhuis en een lelijk, aftands flatgebouw. Het warenhuis beleeft drukke tijden, want hulpkerstman Kees is elke dag paraat om met de brave kindertjes op de foto te gaan. Op één van zo’n dagen ontdekt Kees het huisje van Anna en belandt hij na zijn zware dagtaak via de brandtrap in haar tuintje. Zoals het in dergelijke verhalen…Lees verder

Over Thea Dubelaar

CC BY 3.0 - Foto van/door D. Korsuize

Thea Dubelaar (Den Ilp, 26 januari 1947) is een Nederlandse kinderboekenschrijfster.

Levensloop

Dubelaar groeide op in Heemskerk en doorliep de HBS. Vervolgens werkte ze bij het verzekeringsbedrijf van een bank. Na een jaar besloot ze journaliste te worden, en volgde ze een cursus journalistiek te Amsterdam.

In 1972 trouwde ze met de Fransman Maurice Balzamont, die afkomstig was van Guadeloupe. Ze verhuisde naar Frankrijk en begon korte verhalen te schrijven voor de jeugdbladen Okki en Taptoe. In 1979 schreef ze haar eerste kinderboek, Sjanetje dat in 1980 werd bekroond met een Zilveren Griffel. Sindsdien schrijft ze elk jaar een boek.

Sinds 1997 woont ze vijf maanden per jaar op Guadeloupe, in het ouderlijk huis van haar echtgenoot. Daarnaast is ze tien weken per jaar in Nederland om lezingen en schrijfcursussen te geven.

In de jaren '90 schreef ze verhalen voor het televisieprogramma …Lees verder op Wikipedia

Suggesties