Boek
Nederlands

De jongen die steeds viel

Thea Dubelaar (auteur), Aimée De Jongh (illustrator)
+1
De jongen die steeds viel
×
De jongen die steeds viel De jongen die steeds viel
Doelgroep:
Vanaf 6-8 jaar
TimTom Tuimel heeft genoeg van zijn naam. Voortaan wil hij Daan heten. Daan is stoer en sterk en hij is niet bang voor pestkoppen Jaap en Robin. Maar is Daan eigenlijk wel zo aardig? En waarom valt hij zo vaak? Vanaf ca. 8 jaar.
Onderwerp
Pesten, Weerbaar zijn
Titel
De jongen die steeds viel
Auteur
Thea Dubelaar
Illustrator
Aimée De Jongh
Taal
Nederlands
Editie
1
Uitgever
Wielsbeke: De Eenhoorn, 2014
101 p. : ill.
ISBN
9789058389657 (hardback)

Besprekingen

TimTom Tuimel heeft genoeg van zijn naam. Voortaan wil hij Daan heten. Daan is stoer en sterk en hij is niet bang voor Jaap en Robin. Daan weet altijd wat hij moet zeggen. Maar is Daan eigenlijk wel zo aardig? En waarom valt hij zo vaak? Als Jaap en Robin het verjaardagscadeautje van Lisa afpakken, knapt er iets in TimTom. Hij rent weg. Maar is dat wel de oplossing? Ontroerend verhaal over een jongetje dat met hulp van zijn ouders en andere volwassenen in zijn omgeving gaandeweg meer zelfvertrouwen ontwikkelt. Het is echter vooral door eigen ontdekkingen en observaties dat TimTom leert de pestkoppen op school het hoofd te bieden. De binnenwereld van de hoofdpersoon is goed uitgewerkt. Hierdoor worden zijn gevoelens helder en indringend overgebracht. Van de pesters wordt tegelijkertijd duidelijk dat ook zij hun eigen angsten en onzekerheden kennen. Gevoelig, herkenbaar verhaal over pesten en leren opkomen voor jezelf. Op de wat cartoonachtige omslagillustratie in warme kleuren valt een…Lees verder

De jongen die steeds viel

Timtom Tuimel, je zal zo maar heten. Ideaal voor pestkoppen en helaas, in Timtoms klas zitten er een paar exemplaren: Jaap en Robin. Timtom bedenkt daarom een nieuwe naam voor zichzelf: Daan. Dat klinkt lekker stoer, denkt hij. Mama en papa vinden 'Daan' echter geen goed idee. Je bent als Timtom geboren en dat blijft je naam. Zijn oom Kees leert Timtom dat je wel een bijnaam kan hebben. Dat lost al wat op voor Timtom. Want wie is hij nu eigenlijk? Timtom of Daan? Nu kan hij zeggen: ik ben Timtom en Daan is mijn bijnaam voor op school. Daan is veel stoerder dan Timtom en durft de pestkoppen Jaap en Robin best van antwoord te dienen. Maar gek genoeg valt Daan (of is het Timtom?) ook de hele tijd. Tja, met twee paar benen voor één jongen is het niet moeilijk dat die in de knoei raken en dat je daardoor valt ... Is een bijnaam nemen bovendien wel voldoende om van pestkoppen af te raken?

Een mooi verhaal over hoe vervelend een pestprobleem kan zijn. Ook de rol die je als oude…Lees verder

Over Thea Dubelaar

CC BY 3.0 - Foto van/door D. Korsuize

Thea Dubelaar (Den Ilp, 26 januari 1947) is een Nederlandse kinderboekenschrijfster.

Levensloop

Dubelaar groeide op in Heemskerk en doorliep de HBS. Vervolgens werkte ze bij het verzekeringsbedrijf van een bank. Na een jaar besloot ze journaliste te worden, en volgde ze een cursus journalistiek te Amsterdam.

In 1972 trouwde ze met de Fransman Maurice Balzamont, die afkomstig was van Guadeloupe. Ze verhuisde naar Frankrijk en begon korte verhalen te schrijven voor de jeugdbladen Okki en Taptoe. In 1979 schreef ze haar eerste kinderboek, Sjanetje dat in 1980 werd bekroond met een Zilveren Griffel. Sindsdien schrijft ze elk jaar een boek.

Sinds 1997 woont ze vijf maanden per jaar op Guadeloupe, in het ouderlijk huis van haar echtgenoot. Daarnaast is ze tien weken per jaar in Nederland om lezingen en schrijfcursussen te geven.

In de jaren '90 schreef ze verhalen voor het televisieprogramma …Lees verder op Wikipedia