Boek
Nederlands

Afrika : liefdesverklaring aan een continent in doodsnood

Stephen Lewis (auteur)
+1
Afrika : liefdesverklaring aan een continent in doodsnood
×
Afrika : liefdesverklaring aan een continent in doodsnood Afrika : liefdesverklaring aan een continent in doodsnood

Afrika : liefdesverklaring aan een continent in doodsnood

In de reeks:
Titel
Afrika : liefdesverklaring aan een continent in doodsnood
Auteur
Stephen Lewis
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Race against time
Uitgever
Rotterdam: Lemniscaat, 2006
143 p.
ISBN
90-5637-802-3

Besprekingen

De Canadees Stephen Lewis bekleedt reeds meer dan twee decennia lang verschillende functies bij de VN. Hij weet dus wel wat te vertellen over de interne keuken van de belangrijkste multilaterale instelling ter wereld, en in dit boek krijgen we inderdaad een blik achter de schermen.

Als dé persoon die de VN van binnenuit kent, werd Lewis in 2005 door de CBC Radio gevraagd zijn uitzonderlijke ervaringen te delen in een reeks lezingen. Met Race against time, in het Nederlands nogal ongelukkig vertaald als Afrika: liefdesverklaring aan een continent in doodsnood, werden deze gebundeld en uitgegeven. Ze geven een beeld van de toewijding van Lewis voor de VN, maar onthullen evenzeer zijn talrijke bedenkingen over de wereld van het multilateralisme, vooral op het gebied van ontwikkelingssamenwerking en humanitaire interventie, waar diplomatieke beslissingen op hoog niveau rechtstreekse gevolgen hebben voor vele mensenlevens in arme landen. Uit deze lezingen blijkt dat L…Lees verder
De schrijver is een Canadees diplomaat met een lange carrière in de subtop van de Verenigde Naties. Sinds 2001 is hij speciaal afgezant van de secretaris-generaal inzake hiv/aids in Afrika. Hij stelt ook andere aidsgerelateerde doeleinden aan de orde: armoedebestrijding, gratis basisonderwijs, emancipatie van de vrouw en hulp aan aidswezen. Hij verwijt de VN laksheid in de uitvoering van op zichzelf goede plannen op deze gebieden. Het felst keert hij zich tegen het beleid van de Wereldbank en het Internationale Monetaire fonds die de Afrikaanse landen onder sterke druk zetten om te besparen op de uitgaven voor de publieke sector, met vernietigende gevolgen voor de gezondheidszorg en het onderwijs. De geringe budgetten voor ontwikkelingshulp van de grote rijke landen kwalificeert hij als schandalig.

Over Stephen Lewis

Stephen Lewis kan verwijzen naar:

  • Stephen Lewis (politicus), Canadees politicus en diplomaat
  • Stephen Lewis (acteur), Brits acteur