Boek
Nederlands

Harten in Atlantis

Stephen King (auteur)
Titel
Harten in Atlantis
Auteur
Stephen King 1947-
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Hearts in Atlantis
Uitgever
Amsterdam: Luitingh-Sijthoff, 1999
508 p.
ISBN
90-245-1622-6

Besprekingen


Harten in Atlantis bestaat uit vier verhalen, die weliswaar afzonderlijk te lezen zijn, maar toch nauw met elkaar verbonden zijn, niet alleen door de personages (die elk om beurt centraal staan en naar elkaar verwijzen), maar ook inhoudelijk: elk relaas schetst een leven in de golden sixties of een bestaan, 20 of 30 jaar later, dat nog altijd door die tijd beïnvloed, cq. verwoest is. Neen, die tijd die King hier omschrijft als Atlantis, is voorgoed verzonken, over blijft alleen de gruwel van Vietnam. Zo is er het verhaal van Bobby, het langste, waarmee de cyclus opent: hij kan het met zijn zelfzuchtige moeder niet vinden, maar de kennismaking met Ted, die van een vreemde wereld van outer space komt en hem van literatuur leert houden, helpt hem er bovenop te komen. Het is ook het enige verhaal in deze bundel waarin het voor King zo typerende magische element een rol speelt. Groots is het verhaal van Peter (in de ikvorm), die bijna zijn hele generatie aan de universiteit ten…Lees verder
Vier met elkaar verweven maar zelfstandige levensverhalen met wortels in de Vietnamoorlog en de jaren '60. Kleinsteeds Amerika wordt scherp ontleed. De episodes spelen in 1960, 1966, 1983 en 1999. De hoofdpersonen worden beproefd en groeien daardoor. Diverse karakters keren steeds (ouder wordend) terug. Twee verhalen met alwetende verteller, een ik, een hij. Stijl, woordkeus en dialogen zijn vertrouwd en worden vakkundig toegepast; alleen het eerste verhaal bevat een licht bovennatuurlijke toets en geen van alle heeft de echte horrorsfeer waarmee auteur beroemd werd. De personages worden psychologisch bekwaam en warm menselijk ontwikkeld. De diverse plaatsen van handeling worden beeldend beschreven. Uitstekende vertaling. Voorplat: foto van straat, opvallende auteursnaam. Kleine druk.

Over Stephen King

CC BY 2.0 - Foto van/door Pinguino Kolb

Stephen Edwin King (Portland, Maine, 21 september 1947) is een Amerikaans schrijver van onder meer horror- en sciencefictionverhalen en thrillers. Zijn boeken komen voor op lijsten van bestverkochte boeken, zowel van fictie als non-fictie.

De verhalen van King gaan vaak over onopvallende personages die worden ondergedompeld in toenemend beangstigende situaties. Hij schrijft ook meer literair werk, zoals The Body, later verfilmd als Stand by me, maar ook Rita Hayworth and Shawshank Redemption en The Green Mile, later bekend geworden als films onder de titels The Shawshank Redemption en The Green Mile. Ook The Stand werd na de uitgave van de onverkorte versie verfilmd tot een miniserie (met Gary Sinise en Molly Ringwald in de hoofdrollen).

Biografie

King werd geboren op 21 september 1947 als zoon van Donald en Nellie Ruth Pillsbury-King. Toen hij nog jong was, verliet zijn va…Lees verder op Wikipedia