Boek
Nederlands

100 procent Lena

Stefan Boonen (auteur), Greet Bosschaert (illustrator)
In de reeks:
Doelgroep:
Vanaf 9-11 jaar
Bas (12, ik-figuur) snapt er niets van. Zijn zus Lena heeft een eind aan haar leven gemaakt. Stukje bij beetje krijgt hij antwoord op een aantal vragen en krijgt het verdriet een plaats. Vanaf ca. 12 jaar.
Onderwerp
Rouwproces, Zelfdoding
Titel
100 procent Lena
Auteur
Stefan Boonen
Illustrator
Greet Bosschaert
Taal
Nederlands
Uitgever
Hasselt: Clavis, 2006
127 p. : ill.
ISBN
90-448-0636-X (hardback) 9789044806366 (hardback)

Besprekingen

Op een dinsdag in april komt de wereld van Bas op zijn kop te staan. Zijn 17-jarige zus Lena heeft beslist dat ze "niet gemaakt is voor het leven" en maakt er een eind aan. Bas wordt ongewild meegesleurd op een emotionele rollercoaster van verdriet en schuldgevoelens. Gelukkig is er Tristan, zijn beste vriend, die hem door dik en dun probeert te steunen. Het enige probleem is: wat zeg je tegen iemand die kampt met een bodemloos verdriet?

100 Procent Lena werd door Stefan Boonen geschreven in opdracht van de Werkgroep Verder, een vzw die werd opgericht voor nabestaanden na zelfdoding. Boonen slaagt erin om via woorden in het hoofd van het jongere broertje te kijken. Door de levendige en beklijvende beschrijvingen van verwarring, verdriet en kwaadheid, is het niet moeilijk voor de lezers om zich in te leven. Bovendien is het taalgebruik goed afgestemd op de doelgroep zonder dat er nadrukkelijk naar hen toe wordt geschreven.

Het boek start bij de laatste ochtend met …Lees verder
De 12-jarige Bas (ik-figuur) blikt terug op het te korte leven van zijn zus Lena, die op 17-jarige leeftijd zelfmoord pleegt. Gedurende het rouwproces komen er wel wat kleine aanknopingspunten naar boven; een heldere reden komt er uiteindelijk niet. De verwerking kost veel pijn en moeite. Lange wandelingen met hond Mozart en gesprekken met een oude buurman verlichten zijn verdriet iets. En de dagelijkse dingen en vriendschappen gaan, hoe onwezenlijk soms ook, gewoon door. Een (zelf)hulpboek, waarin alle aspecten van de onduidelijkheden na de zelfgekozen dood van een naaste een rol spelen. Verdriet, wanhoop, woede, onbegrip, kortom elke emotie strijdt om voorrang in de hoofdpersoon. Ook zijn ouders maken veel door en gaan op hun eigen wijze met de dood van hun dochter om. Dit maakt het boek gevoelsmatig tot nogal zware kost, al is overal geprobeerd de taal geserreerd en begrijpelijk te houden. Ook belangstellende lezers die dit niet hebben meegemaakt, kunnen daardoor op verhaalniveau t…Lees verder

100 procent Lena

Vind je het erg als ik zwijg of te hard lach? Als ik bij jou wil zijn of juist niet? Met deze twee zinnen begint het verhaal van Bas. Twee zinnen geschreven door zijn zus, het begin van een gedicht of van een songtekst. Woorden die bij Lena horen, Bas’ zus. Lena heeft op een doodgewone dag besloten dat het leven voor haar de moeite niet meer waard was. Voor Bas en zijn ouders blijft niet enkel de leegte die Lena achterliet, maar ook een berg vragen zonder antwoorden en een veelheid aan herinneringen die doen lachen of doen wenen. Geen verhaaltje waarin verdriet wordt omgetoverd in geluk, maar een inleefbaar verhaal over hoe verdriet alleen maar ‘slijt met de tijd’. Met daarin de belangrijke rol die wordt toebedeeld aan vrienden en geliefden. Een boek geschreven in samenwerking met de werkgroep ‘Verder’, als initiatief om zelfdoding bespreekbaar te maken. Het boek sluit af met de nodige adressen en telefoonnummers, zowel voor Vlaanderen als voor Nederland. Een aan te moedigen initia…Lees verder

Over Stefan Boonen

CC BY 3.0 - Foto van/door Stefan Boonen

Stefan Boonen (Hamont, 28 oktober 1966) is een Vlaamse kinderboekenschrijver.

Levensloop

Boonen volgde een opleiding schrijnwerkerij en daarna bijzondere jeugdzorg. Nadat hij zijn burgerdienst had vervuld, trok hij naar Leuven, waar hij ging werken als opvoeder in de bijzondere jeugdzorg. Sinds 1999 is hij fulltime schrijver.

In 2000 verscheen zijn eerste boek, het voorleesboek Hoor je me!. Sindsdien heeft hij tientallen titels op zijn naam geschreven, voor kinderen tussen 3 en 15 jaar. Hij schrijft zowel prentenboeken, voorleesboeken als leesboeken. Ook de genres waarin hij schrijft zijn uiteenlopend. Hij schrijft zowel spannende/avontuurlijke/grappige boeken als verhalen over ernstige thema's. Meerdere boeken werden vertaald, enkele bewerkt voor theater of televisie.

Naast kinderboeken werkt Boonen mee aan theaterprojecten en was hij de bezieler van het literaire tijdschrift Zulma.

Stefan Boon…Lees verder op Wikipedia

Suggesties