Boek
Nederlands

Oidipous ; Antigone

Sophocles (auteur), Gerard Koolschijn (vertaler), Piet Gerbrandy (nawoord)
De twee bekendste tragedies van de Griekse tragediedichter Sofocles (496-406 v. Chr.)
Titel
Oidipous ; Antigone
Auteur
Sophocles
Vertaler
Gerard Koolschijn
Nawoord
Piet Gerbrandy
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Klassiek Grieks (tot 1453)
Oorspr. titel
Oidipous ; Antigone
Uitgever
Amsterdam: Athenaeum-Polak en Van Gennep, 2008
155 p.
ISBN
9789025363451

Besprekingen

Met de 'Perpetua'-reeks wil uitgeverij Athenaeum-Pollak en Van Gennep de 100 beste boeken ooit uitgeven in eenzelfde format. De beste klassieke tragedies mochten uiteraard niet ontbreken, zo leek ook het publiek te vinden.

Dit vijfde boek in de reeks bevat twee titels waarin we Sofokles in al zijn grootsheid kunnen bewonderen. Het stuk over Oidipous bevat alle klassieke elementen van de tragedie: de tragische ironie, herkenningsscènes, de plotselinge omslag die de held van zijn voetstuk doet vallen en, uiteraard, de bekende 'hybris', de hoogmoed van een mens die denkt de wil van de goden en het noodlot te kunnen ontlopen. Voor Aristoteles was dit dan ook dé modeltragedie. 'Antigone' doet moderner aan, en thematiseert de botsing tussen het individu en de staat, en de beperking van menselijke wetten. Hoe dan ook worden beide tragedies nog vaak herspeeld en dienen ze als inspiratiebron voor nieuw werk.

In een uitstekend en beknopt nawoord gaat Piet Gerbrandy hierop kort i…Lees verder
In een smaakvol uitgegeven boekje van de Perpetua reeks (wereldliteratuur in Nederlandse vertaling) zijn de twee bekendste tragedies van de Griekse tragediedichter Sofocles (496-406 v. Chr.) opgenomen. De Oidipous (in 2004 apart verschenen) gaat over de vondeling die van het orakel hoort dat hij zijn vader zal doden en zijn moeder zal trouwen en in zijn poging dit noodlot te ontlopen het juist oproept. De Antigone handelt over zijn dochter die, tegen het verbod van koning Kreon in, haar broer Polyneikes begraaft en daardoor zelf de dood vindt. De fraaie vertaling van Gerard Koolschijn is getrouw en zeer prettig leesbaar. Met een verklarende namenlijst en een beknopt nawoord over deze tragedies van Piet Gerbrandy.

Over Sophocles

Sophocles kan verwijzen naar:

  • Sophocles (software), een softwareprogramma voor het schrijven van scripts.
  • Sophocles (tragicus), een van de drie grote Attische tragediedichters.
  • Sophocles (vrachtschip), een Nederlands vrachtschip dat verging na een explosie in de lading kunstmest.
  • Sophocles (generaal), Grieks generaal tijdens de Peloponnesische Oorlog


Suggesties

Publicaties over dit werk in de bibliotheek