Boek
Nederlands

De guillotine

+1
De guillotine
×
De guillotine De guillotine
Doelgroep:
Vanaf 12-14 jaar
De adellijke Sandrine heeft als enige van haar familie de Franse Revolutie overleefd. Ze heeft veel moeite zich aan te passen aan het moeilijke leven van het schoenmakersgezin dat haar met gevaar voor eigen leven heeft opgenomen. Vanaf ca. 12 jaar.
Onderwerp
Franse Revolutie
Extra onderwerp
Frankrijk ; 18e eeuw
Titel
De guillotine
Auteur
Simone Van der Vlugt
Taal
Nederlands
Editie
7
Uitgever
Rotterdam: Lemniscaat, 2014 | Andere uitgaves
216 p. : krt.
ISBN
9789056371906 (hardback)

Besprekingen

Sandrine is een adellijk meisje van zestien jaar dat in 1789 als enige van haar gezin de Franse Revolutie overleeft. Zij wordt opgenomen in het gezin van een schoenmaker in Parijs, dat haar afkomst met gevaar voor eigen leven verborgen houdt. Naast de spannende gebeurtenissen en de beschrijving van het verschil tussen rijk en arm en het leven tijdens de revolutie, speelt ook nog de liefde een rol. De schrijfster heeft een beeldend woordgebruik. Het boek is door de gelaagdheid van het verhaal ook spannend en interessant genoeg voor wat oudere lezers. Er zijn buiten het gekleurde voorplat (met guillotine) geen illustraties. Naast het spannende en onderhoudende verhaal over Sandrine geeft het boek ook een goed beeld van het leven tijdens de Franse Revolutie. Daardoor ook geschikt voor het verlevendigen van of als achtergrondmateriaal bij geschiedenislessen. Voorin een kaart van Parijs ten tijde van de Franse Revolutie. Vanaf ca. 12 jaar.

De guillotine

1789. Sandrine, dochter van baron de Billancourt, verblijft in Parijs wanneer de revolutie losbarst. De edelen houden zich schuil. Sandrine trekt met haar familie naar het buitengoed van Poissy bij Tours. Uitgehongerde pachters bestormen het kasteel. De Billancourts vluchten opnieuw naar Parijs. Vader, moeder en zus belanden in de gevangenis. Sandrine kan ontsnappen en verblijft onder een valse naam bij een schoenmakersfamilie. Ze walgt van de gruwelen, maar brengt begrip op voor de ellende van de gewone man. Een spannend verhaal over het begin van de revolutie met een kaartje van Parijs uit die tijd.