Boek
Nederlands

Shalimar de clown : roman

Salman Rushdie (auteur)
+1
Shalimar de clown : roman
×
Shalimar de clown : roman Shalimar de clown : roman

Shalimar de clown : roman

De dood van een voormalige Amerikaanse ambassadeur in India lijkt op een politieke moord, maar blijkt persoonlijke wortels te hebben in de geschiedenis van het decennialang tussen India en Pakistan ingeklemde Kashmir.
Titel
Shalimar de clown : roman
Auteur
Salman Rushdie
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Shalimar the clown
Uitgever
Amsterdam: Contact, 2005
431 p.
ISBN
90-254-2653-0

Besprekingen

Vijf hoofdstukken telt Shalimar de clown, de nieuwe roman van Salman Rushdie: India, Boonyi, Max, Shalimar, Kashmira. Vijf namen waarachter de levensverhalen schuilen van de vier hoofdpersonages. Vier, want zoals de provincie Kashmir zich ontworstelt aan het moederland, kiest de mooie en eigenzinnige India zich na een indrukwekkende reeks historische gebeurtenissen en alledaagse voorvallen een eigen naam. Zij is de enige dochter van Max Ophuls, voormalig Amerikaans ambassadeur in India. Tussen vader en dochter groeide een hechte en heel intieme band, ondanks of dankzij het feit dat zij niet is geboren uit een harmonisch huwelijk. Op haar 24e verjaardag staat Max met een reusachtig boeket op de stoep. Hij stuurt zijn chauffeur naar boven met de bloemen en onmiddellijk voelt India een erotiserende vonk naar hem overslaan. Shalimar de clown heet deze knappe man, die geen enkel moment glimlacht en steeds weet wat hem te doen staat. Zijn oorspronkelijke naam is Noman Noman en tot zi…Lees verder
In Los Angeles wordt voor het huis van zijn dochter de Amerikaanse ex-ambassadeur voor India vermoord. Het lijkt op een politieke moord, maar blijkt het werk te zijn van de man wiens vrouw door de ambassadeur werd verleid. Een lange terugblik leidt de lezer naar Kashmir, het tussen India en Pakistan ingeklemde gebied dat het schouwtoneel is geweest van bloedige conflicten en militaire interventies. In deze indrukwekkende roman keert Rushdie zich tegen terrorisme en fundamentalisme. Het verhaal kent vele lagen en dimensies, leest als een uitgebreide historische roman met vele goed uitgewerkte hoofd- en bijfiguren en een sfeer van afwisselend magisch-realistische psychologie en historisch-realistische oorlogsvoering en ellende. Werd goed ontvangen, o.a.: 'een meeslepend geschreven collage van verhalen, als een reeks Indiase mythologieën, exuberant van toon, zoals we van Rushdie gewend zijn, bijeengehouden door een dramatische gebeurtenis en een nog dramatischer gedachte' (de Volkskrant)…Lees verder

Over Salman Rushdie

CC BY 3.0 - Foto van/door David Shankbone

Ahmed Salman Rushdie (Bombay, 19 juni 1947) is een essayist en schrijver van fictie en voorvechter van de vrijheid van meningsuiting. Het toneel van zijn werk is veelal het Indiase subcontinent. Hij werd beroemd door zijn romans Midnight's Children (Middernachtskinderen) en The Satanic Verses (De duivelsverzen). Om het laatste boek werd hij in 1989 getroffen door een fatwa van de Iraanse moslimgeestelijke Khomeini waardoor hij vogelvrij werd verklaard en kon worden vervolgd door islamieten. Rushdie moest eerst tien jaar onderduiken en stond ook daarna onder constante Britse politiebescherming. Ten minste één bomaanslag tegen zijn leven mislukte voortijdig.

In zijn vertelstijl vermengt hij mythe en fantasie met het werkelijke leven. Hij wordt dan ook wel gerekend tot het magisch realisme. Een bron van inspiratie voor Rushdie is het werk van Günter Grass.

Leven

Rushdie werd geboren in een moslimfamilie van etnisch…Lees verder op Wikipedia