Boek
Nederlands

Een rijm in mijn oor

Riet Wille (auteur), Geert Vervaeke (illustrator)
+1
Een rijm in mijn oor
×
Een rijm in mijn oor Een rijm in mijn oor
Doelgroep:
Vanaf 6-8 jaar
Genre:
Verzameling gedichten, die uit niet meer dan een lettergreep bestaan. Vanaf ca. 6 jaar.
Titel
Een rijm in mijn oor / Riet Wille ; [ill.] Geert Vervaeke
Auteur
Riet Wille
Illustrator
Geert Vervaeke 1956-
Taal
Nederlands
Uitgever
Wielsbeke: De Eenhoorn, 2003
28 p. : ill.
ISBN
90-5838-182-X

Besprekingen

Duik je mee in dit boek? / dan gaan we op zoek: // naar een zoen aan een touw, / en een reis die ik vouw. // naar een vaas met een roos, / en een mmm... in een doos. // naar het lied van een koor, / en een rijm in jouw oor." Dit gedicht op de flap moet de lezer verleiden. Het bevat in elk geval genoeg bevreemdends om je nieuwsgierig te maken: hoe komt die zoen aan dat touw en hoe vouw je een reis? Wie aandachtig leest, merkt zonder twijfel het strakke metrum op dat bepaald wordt door de eenlettergrepige woorden. Ook binnen in de bundel bevatten de versjes alleen woorden van één lettergreep. Het boek richt zich duidelijk tot beginnende lezers, wat ook blijkt uit het feit dat elke regel een geheel vormt en hoofdletters ontbreken. Riet Wille is op dit vlak niet aan haar proefstuk, ook voor uitgeverij Zwijsen schreef ze al een dergelijk bundeltje (Een mondje vol).

In deze bundel slaagt ze er naar mijn gevoel beter in om de beperkingen, eigen aan het leesniveau, om te buigen…Lees verder
Twintig gedichten in een vierkant boek, mooi ingenaaid in een omslag van stevig karton. Ze hebben allemaal iets gemeen: ze bestaan uit louter éénlettergrepige woorden. Dat leidt soms tot originele versjes, speels van structuur en vorm, maar af en toe ook tot rijm- of woorddwang. De versjes krijgen alle ruimte op de pagina’s. Ze staan soms naast, soms in de fraaie kleurenprenten. De illustrator gebruikte er gemengde grafische en fototechnieken voor op een ondergrond van ruitjespapier, alsof het een schrift betreft. Het mooi uitgevoerde boek kan voorgelezen worden aan kinderen vanaf een jaar of 6. Zelf lezen kan al snel na aanvang van het technisch leesonderwijs, gezien de eenvoud in woordgebruik. Qua inhoud (en ook qua beeldmateriaal) zijn de gedichtjes zeker nog bestemd voor kinderen tot een jaar of negen. Leuk voor thuis, maar ook geschikt om in de klas te gebruiken als voorbeeldmateriaal.

Over Riet Wille

Riet Wille (Gent, 9 april 1954) is een Belgische schrijver van kinderboeken.

Leven

Wille groeide op in een gezin van bloemisten, waar haar liefde voor de natuur ontstaat. Ze wilde iets doen met kinderen en taal, daarom studeerde ze logopedie in Gent en daarna neurolinguïstiek aan de VUB. Als logopediste ging ze werken met jonge kinderen met een ontwikkelingsachterstand en ontdekte de wereld van de kinderpoëzie.

Later ging ze kinderboeken schrijven. Ze schrijft vooral voor beginnende en moeilijke lezers, kinderpoëzie en liedjesteksten.

Werk

In 1984 debuteert Wille met een bundel versjes met als titel Zuurtjes en zoetjes. Later combineert ze haar schrijverschap met een parttime als logopediste op een school voor kinderen met leermoeilijkheden. Ze schrijft tal van boeken voor beginnende lezers en kinderen met leesproblemen. In deze boeken hecht ze veel belang aan de interactie tusse…Lees verder op Wikipedia

Suggesties

Publicaties over dit werk in de bibliotheek