Boek
Nederlands

Spanning in verhalen : over het schrijven van spannende boeken

René Appel (auteur)
+1
Spanning in verhalen : over het schrijven van spannende boeken
×
Spanning in verhalen : over het schrijven van spannende boeken Spanning in verhalen : over het schrijven van spannende boeken

Spanning in verhalen : over het schrijven van spannende boeken

In de reeks:
Spanning is een van de sleutelingrediënten van het schrijven. Het bepaalt of een lezer verder leest dan de eerste alinea's, pagina's of hoofdstukken. Maar hoe doe je dat: een verhaal onder spanning zetten? René Appel laat zien welke inzichten, technieken en instrumenten de schrijver kan gebruiken om de aandacht en nieuwsgierigheid op te wekken, vast te houden en te verhogen. Met interviews, voorbe
Titel
Spanning in verhalen : over het schrijven van spannende boeken
Auteur
René Appel
Taal
Nederlands
Uitgever
Antwerpen: Augustus, 2007
125 p.
ISBN
9789045701172

Besprekingen

René Appel is een belangrijk, zo niet dé belangrijkste, Nederlands thrillerschrijver. Zijn boeken hebben steeds een spannende en soms heel ingenieuze intrige, houden vrijwel altijd verband met huidige maatschappelijke problemen en zijn voortreffelijk geschreven (wat ook wel mag bij een hoogleraar taalkunde). Zijn grote expertise heeft hij bijeengebracht in deze handleiding voor ‘het schrijven van spannende boeken’. Hij behandelt zaken als structuur, tijd, personages, informatiedosering enz. en lardeert de theoretische uiteenzettingen met voorbeelden uit het werk van andere thrillerauteurs (Christie, Krabbé, Highsmith, Rendell), van groten uit de wereldliteratuur (Dickens, Flaubert, García Márquez), uit de Nederlandse literatuur (Hermans, Reve, Mulisch) en uit eigen werk. Ook wie geen enkele neiging heeft ooit thrillerschrijver te worden, kan veel plezier aan dit vlot geschreven en interessante boekje beleven.

Over René Appel

CC BY 3.0 - Foto van/door René Appel

René Appel (Hoogkarspel, 19 september 1945) is een Nederlandse schrijver van misdaadromans en taalwetenschapper.

Biografie

Appel studeerde Nederlandse taal en letterkunde en richtte zich in zijn academische loopbaan vooral op het bestuderen van de tweede-taalverwerving van allochtonen en de ontwikkeling van Nederlands taalonderwijs voor deze groep. In 1984 promoveerde hij cum laude op Immigrant children learning Dutch; sociolinguistic and psycholinguistic aspects of second language acquisition. Van 1994 tot 2003 was hij als bijzonder hoogleraar "Verwerving en didactiek van het Nederlands als tweede taal" verbonden aan de Universiteit van Amsterdam namens de gemeente Amsterdam.

Hij schreef ook korte verhalen voor enkele bladen zoals studentenweekblad Propria Cures, Hollands Maandblad en Maatstaf. Vanaf 1976 tot 1986 was hij recensent voor misdaadliteratuur van het NRC Handelsblad.

Daarnaast was hij sinds begi…Lees verder op Wikipedia