Boek
Nederlands

Schone handen

René Appel (auteur)
Een vrouw heeft genoeg van haar rijke leven met een Amsterdamse drugscrimineel en probeert zich van hem los te maken.
Titel
Schone handen
Auteur
René Appel
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Anthos, 2007
292 p.
ISBN
9789041411549

Andere formaten:

Besprekingen

René Appel leunt sterk aan bij het beste wat geproduceerd werd in de Angelsaksische misdaadliteratuur. Gewone mensen worden daarbij gesitueerd binnen het vertrouwde en herkenbare kader van hun dagelijkse beslommeringen, en raken door een reeks van ogenschijnlijk toevallige gebeurtenissen betrokken in een spiraal van onzekerheid, angst en geweld, een draaikolk die hen onweerstaanbaar meesleurt naar een ontknoping die zij zelf het minste van al hadden verwacht.

In Schone handen maakt de lezer kennis met Sylvia en Eddie, een echtpaar met een zoon en een dochter, tieners nog, wonend in een van de betere wijken in Amsterdam-Zuid. Dat ze materieel welstellend zijn, dankt het gezin aan de lucratieve criminele zaken die Eddie opzet met zijn vrienden-collega's, die in de loop der jaren evolueerden van kleine drugsdealers tot groothandelaars in cocaïne. Hun goed geolied leventje begint evenwel barsten te vertonen wanneer Eddie het territorium betreedt van concurrerende zware jong…Lees verder
Sylvia’s echtgenoot Eddie is een belangrijke schakel in het Amsterdamse criminele circuit. Ze leidt een gemakkelijk leventje in een groot huis in Amsterdam-Zuid met altijd genoeg geld. Langzamerhand voelt ze steeds meer weerstand tegen dit leven, vooral als ze merkt hoe Eddie een vriend behandelt. Daarnaast is er nog zijn maîtresse die van hem in verwachting is. Na een paar incidenten verlaat Sylvia hem met hun twee kinderen en met al het verborgen geld. Ze probeert in Almere een nieuw leven op te bouwen. Maar zo gemakkelijk komt ze niet van hem af: een crimineel die in het nauw zit, wordt heel gevaarlijk. Duidelijk geïnspireerd door alle afrekeningen en gebeurtenissen in Amsterdam meen je soms een van de hoofdrolspelers te herkennen, maar Appels hoofdpersonen krijgen voldoende eigen statuur om die gedachten naar de achtergrond te drukken. De ontwikkeling van de twee hoofdpersonen, de een die langzaam groeit in een pas ontdekte onafhankelijkheid en de ander die afglijdt naar niet meer…Lees verder

Over René Appel

CC BY 3.0 - Foto van/door René Appel

René Appel (Hoogkarspel, 19 september 1945) is een Nederlandse schrijver van misdaadromans en taalwetenschapper.

Biografie

Appel studeerde Nederlandse taal en letterkunde en richtte zich in zijn academische loopbaan vooral op het bestuderen van de tweede-taalverwerving van allochtonen en de ontwikkeling van Nederlands taalonderwijs voor deze groep. In 1984 promoveerde hij cum laude op Immigrant children learning Dutch; sociolinguistic and psycholinguistic aspects of second language acquisition. Van 1994 tot 2003 was hij als bijzonder hoogleraar "Verwerving en didactiek van het Nederlands als tweede taal" verbonden aan de Universiteit van Amsterdam namens de gemeente Amsterdam.

Hij schreef ook korte verhalen voor enkele bladen zoals studentenweekblad Propria Cures, Hollands Maandblad en Maatstaf. Vanaf 1976 tot 1986 was hij recensent voor misdaadliteratuur van het NRC Handelsblad.

Daarnaast was hij sinds begi…Lees verder op Wikipedia