Grote letter
Nederlands

Noodzakelijk kwaad

René Appel (auteur)
Een aannemer maakt moeilijke tijden door als hij krijgt te maken met een combinatie van zwart geld, een slechte verhouding met zijn 17-jarige dochter, het nodige toeval en een huwelijk dat niets meer voorstelt.
Extra onderwerp
THR, Avontuur-Spionage-Thriller
Titel
Noodzakelijk kwaad
Auteur
René Appel
Taal
Nederlands
Uitgever
Den Haag: Stichting Uitgeverij XL, 2003
367 p.
ISBN
90-5542-909-0

Besprekingen

Een combinatie van zwart geld verdienen, een slechte verhouding met zijn 17-jarige dochter, het nodige toeval en een huwelijk dat niets meer voorstelt, is er de oorzaak van dat Menno Hulsdonk per ongeluk wordt doodgeschoten. De mensen met wie hij het nauwste contact had, hebben de grootste moeite om hun verhaal geloofwaardig te maken: Menno’s vrouw die beseft wie de daders waren, Menno’s dochter die het gebeurde niet kan verwerken, en Menno’s vriend en zakenpartner, die zijn verdachte bewegingen niet kan verklaren. Gelukkig is er de crimineel en drugsdealer die als zondebok kan fungeren en de ware dader de vrijheid bezorgt. Verrassende ontwikkelingen in een vlotte en spanning oproepende vertelstijl. De hoofdpersonen zijn psychologisch sterk getekend en het is logisch dat zij op schlemielige manier in de problemen komen. Maar er weer uitkomen, daarvoor heeft de schrijver de grootste verrassing. Zonder meer een van de meest overtuigende romans van Appel, waarmee hij een grote groep aanh…Lees verder

Over René Appel

CC BY 3.0 - Foto van/door René Appel

René Appel (Hoogkarspel, 19 september 1945) is een Nederlandse schrijver van misdaadromans en taalwetenschapper.

Biografie

Appel studeerde Nederlandse taal en letterkunde en richtte zich in zijn academische loopbaan vooral op het bestuderen van de tweede-taalverwerving van allochtonen en de ontwikkeling van Nederlands taalonderwijs voor deze groep. In 1984 promoveerde hij cum laude op Immigrant children learning Dutch; sociolinguistic and psycholinguistic aspects of second language acquisition. Van 1994 tot 2003 was hij als bijzonder hoogleraar "Verwerving en didactiek van het Nederlands als tweede taal" verbonden aan de Universiteit van Amsterdam namens de gemeente Amsterdam.

Hij schreef ook korte verhalen voor enkele bladen zoals studentenweekblad Propria Cures, Hollands Maandblad en Maatstaf. Vanaf 1976 tot 1986 was hij recensent voor misdaadliteratuur van het NRC Handelsblad.

Daarnaast was hij sinds begi…Lees verder op Wikipedia