Boek
Nederlands

Geweten

René Appel (auteur)
Een man gaat op zoek naar de oorzaak van een gebeurtenis in zijn verleden, toen twee van zijn vrienden om het leven kwamen bij een ongeluk.
Titel
Geweten
Auteur
René Appel
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Bakker, 1996
302 p.
ISBN
90-351-1803-0

Besprekingen

Een man gaat na zijn vervroegde pensionering op zoek naar zijn verleden, daartoe aangezet door de herdenking van de vijftigjarige bevrijding van Nederland. Vijftig jaar geleden maakte hij deel uit van een groepje van vier jongens en twee meisjes die na de oorlog als protest zich verzetten tegen de kleinburgerlijke, bedompte sfeer van het Nederland in wederopbouw, waarbij hun deels zelf opgeroepen zwaarmoedigheid zo ver ging dat twee van hen om het leven kwamen. Hij probeert de oorzaak en toedracht van dat fatale 'ongeluk' te achterhalen. Om en om komen in de hoofdstukken zijn tocht terug aan de beurt en de belevenissen van het vriendenclubje in het verleden, tot zij elkaar raken vlak voor het einde van het boek en alles op zijn plaats valt. Appel is vaardig schrijver genoeg om dat een verrassend slot te laten zijn. De constructie is echter zo doordacht, dat dat nogal dwingend overkomt. En hoewel de perspectiefwisseling - het heden vanuit de hoofpersoon, het verleden met een alwetende …Lees verder

Over René Appel

CC BY 3.0 - Foto van/door René Appel

René Appel (Hoogkarspel, 19 september 1945) is een Nederlandse schrijver van misdaadromans en taalwetenschapper.

Biografie

Appel studeerde Nederlandse taal en letterkunde en richtte zich in zijn academische loopbaan vooral op het bestuderen van de tweede-taalverwerving van allochtonen en de ontwikkeling van Nederlands taalonderwijs voor deze groep. In 1984 promoveerde hij cum laude op Immigrant children learning Dutch; sociolinguistic and psycholinguistic aspects of second language acquisition. Van 1994 tot 2003 was hij als bijzonder hoogleraar "Verwerving en didactiek van het Nederlands als tweede taal" verbonden aan de Universiteit van Amsterdam namens de gemeente Amsterdam.

Hij schreef ook korte verhalen voor enkele bladen zoals studentenweekblad Propria Cures, Hollands Maandblad en Maatstaf. Vanaf 1976 tot 1986 was hij recensent voor misdaadliteratuur van het NRC Handelsblad.

Daarnaast was hij sinds begi…Lees verder op Wikipedia