Boek
Nederlands

Doorgeschoten

René Appel (auteur)
Selma en haar vriend Ronald zijn actief bij het Politiek Actie Front (PAF). Tot hun afgrijzen en woede zien ze dat Nederland in de ban raakt van een nieuw politiek fenomeen.
Titel
Doorgeschoten
Auteur
René Appel
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Bakker, 2003
296 p.
ISBN
90-351-2540-1

Besprekingen

Het beeld op het voorplat: een paar lederen schoenzolen met de voetpunten de hoogte in; een anoniem mannelijk lichaam, uitgestrekt op plaveien van een verlaten parking bij zonsondergang. De moord op Pim Fortuyn op 6 mei 2002 trok als een schokgolf doorheen Nederland en een jaar later blijkt dat deze tragische gebeurtenis ook de Nederlandse thrillerauteur niet onberoerd heeft gelaten. Bijna gelijktijdig met De zesde mei van Tomas Ross, nu ook Doorgeschoten van René Appel. Veeleer dan verschillen, vertonen beide thrillers opmerkelijk veel overeenkomsten, zeker wat intimistische sfeer, invalshoeken en interpretatie van het gebeuren betreft.

Bij Appel worden mensen en dingen evenwel niet bij naam en toenaam genoemd. Slachtoffer is dan ook Tom Hordijk (met een blonde krullenkop nota bene!) lijsttrekker van de Echte Nederlandse Partij (ENP). De man van de politieke vernieuwing lijkt af te stevenen op een historische verkiezingsoverwinning, zulks tot groot ongenoegen en …Lees verder
Deze vlotgeschreven, psychologische thriller is gebaseerd op de opkomst van en de moord op Pim Fortuyn. Selma en haar vriend Ronald zijn actief bij het Politiek Actie Front (PAF). Tot hun afgrijzen en woede zien ze dat Nederland in de ban raakt van een nieuw politiek fenomeen, Tom Hordijk, lijsttrekker van de ENP, de Echte Nederlandse Partij. Hordijks standpunten inzake asielzoekers en andere allochtonen, het onderwijs, het milieu etc. liegen er niet om. Zijn partij lijkt op 15 mei 2002 op een historische verkiezingswinst af te stevenen. Leden van het PAF bekogelen bij de presentatie van Hordijks boek 'Naar een nieuw Nederland' Hordijk met rotte eieren. Ronald gaat echter verder, verdiept zich in de persoon van Georg Elser, die een moordaanslag op Hitler pleegde, en stelt uiteindelijk een daad: hij schiet Hordijk neer (op 6 mei). Selma raakt betrokken in een duister complot en is haar leven niet meer zeker. René Appel (1945), een van Nederlands bekendste thrillerschrijvers, werd tweev…Lees verder

Over René Appel

CC BY 3.0 - Foto van/door René Appel

René Appel (Hoogkarspel, 19 september 1945) is een Nederlandse schrijver van misdaadromans en taalwetenschapper.

Biografie

Appel studeerde Nederlandse taal en letterkunde en richtte zich in zijn academische loopbaan vooral op het bestuderen van de tweede-taalverwerving van allochtonen en de ontwikkeling van Nederlands taalonderwijs voor deze groep. In 1984 promoveerde hij cum laude op Immigrant children learning Dutch; sociolinguistic and psycholinguistic aspects of second language acquisition. Van 1994 tot 2003 was hij als bijzonder hoogleraar "Verwerving en didactiek van het Nederlands als tweede taal" verbonden aan de Universiteit van Amsterdam namens de gemeente Amsterdam.

Hij schreef ook korte verhalen voor enkele bladen zoals studentenweekblad Propria Cures, Hollands Maandblad en Maatstaf. Vanaf 1976 tot 1986 was hij recensent voor misdaadliteratuur van het NRC Handelsblad.

Daarnaast was hij sinds begi…Lees verder op Wikipedia