Boek
Nederlands

Grillroom Jeruzalem

P.F. Thomése (auteur)
+1
Grillroom Jeruzalem
×
Grillroom Jeruzalem Grillroom Jeruzalem

Grillroom Jeruzalem

Genre:
Titel
Grillroom Jeruzalem
Auteur
P.F. Thomése
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Contact, 2011
140 p.
ISBN
9789025436810 (paperback)

Besprekingen

Men kan de georganiseerde reizen naar het Midden-Oosten ruwweg in drie categorieën opdelen: je hebt de propagandareizen van de zionistische beweging die vooral de nadruk leggen op de Israëlische mythes (hoe de woestijn tot bloei werd gebracht, hoe de Israëli’s altijd al vredesinitiatieven genomen hadden die systematisch door ‘de Arabieren’ werden afgewezen en hoe de wereldpers resoluut aan de verkeerde kant staat); dan heb je de traditionele pelgrimsreizen op zoek naar sporen van het leven van Jezus in ‘het Heilig Land’ die meestal niet gekenmerkt zijn door een kritische archeologische ingesteldheid en over het algemeen bedroevend weinig of niets te zeggen hebben over het aan de gang zijnde conflict; ten slotte heb je de pro-Palestijnse propagandareizen die al even weinig zelfkritisch als hun zionistische tegenhangers rekening houden met de complexiteit van de problematiek. 
De Nederlandse schrijver P. F. Thomése beschrijft in dit boek een dergelijke pro-Palestijnse ‘inleefreis’,…Lees verder
Eind 2010 bezocht P.F. Thomese samen met enkele andere schrijvers Israël. Het was een kort, geregisseerd bezoek. Met gesprekken met joodse geestelijken en fundamentalisten, en Palestijnen. Er zijn bezoeken aan Hebron, Oost-Jeruzalem en Gaza, wat Thomese vergelijkt met 'De strafkolonie' van Kafka. Zijn toon is afstandelijk, ironisch, wrang, ongemakkelijk. De Israëlisch-Palestijnse kwestie ligt onder elke steen. Het is een wereld van halve en hele voldongen feiten. Er is de heimwee naar een waarheid die hij niet onder woorden kan brengen. Dit verslag duidt niet zozeer, het toont. Door de ogen van een verbaasde en soms overdonderde schrijver. Voor een breed lezerspubliek. Thomese is als schrijver bekend van 'Zuidland', 'Schaduwking' en 'J. Kessels, the novel'.

Over P.F. Thomése

CC BY 4.0 - Foto van/door Vera de Kok

Pieter Frans Thomése (Doetinchem, 23 januari 1958) is een Nederlands schrijver.

Levensloop

Van 1979 tot 1984 was Thomése redacteur en verslaggever bij het Eindhovens Dagblad. In 1984 pakte hij zijn geschiedenisstudie voor drie jaar weer op, maar voltooide deze niet. Daarna schreef Thomése voor het weekblad De Tijd en leverde hij bijdragen aan NRC Handelsblad, enkele regionale dagbladen en Vrij Nederland. Van januari 1998 tot april 2001 was Thomése redacteur van De Revisor.

Literair werk

Thomése publiceerde zijn eerste literaire verhaal in 1986 in het literair tijdschrift De Revisor. Dit verhaal maakte in 1990 deel uit van zijn debuut in boekvorm, de verhalenbundel Zuidland. In 1991 en 2003 ontving hij literaire prijzen. In september 2007 verscheen zijn roman Vladiwostok! over het "politieke bedrijf" in Den Haag, de media en …Lees verder op Wikipedia