Boek
Nederlands

Blauwboek : gedichten voor de grote reuzin

Blauwboek : gedichten voor de grote reuzin

Twintig jaar geleden rammelde zijn debuut Dwangbuis van Houdini aan de kettingen. Nu zet Peter Holvoet-Hanssen, Vlaanderens meest eigenzinnige taaltovenaar, alles op alles: Blauwboek is niets minder dan een brandbom. Een nachtmatroos verdwijnt van het toneel, zijn kleine reuzin wordt groot. De vernietigende Goleman komt dichterbij, een grillig verschuivende ondergrond breekt alles open. Humor word
Titel
Blauwboek : gedichten voor de grote reuzin
Auteur
Peter Holvoet-Hanssen
Taal
Nederlands
Uitgever
Kalmthout: Polis, 2018
98 p. : ill.
ISBN
9789463102674 (paperback)

Andere formaten:

Besprekingen

Zoekende dichters

Blauwdruk

'het hart is groot genoeg, de ruimte is te klein'

dat zong de zeereus en geen lied stilt onze pijn

Goleman vermomd als noodlot slaat weer toe

roet en vloed, de driesprong is de tweespalt moe

als een weggevaagde stad klinkt onze tijd

de geur van zomerregen leert ons dit refrein

vel de boom, de dikke boom

vark de slachter, blauw de koe

maak van profiteurs gehakt

gooi die homo van het dak

steek die thuisloze in brand

schakel uit dat nepverstand

verdraaid vernuftig was het dichtersconcentraat

verfraaid met witte humor, zwarte honingraat

afstand ik-ik-jij en nu de spreektaalgeit

het oude hondje zet zich schrap, wil niet meer voort

nog hangt de zonnegloed de wolken aan een koord.

vierde statie

gratie heen

zo steunt leed

op moeders been

Peter Holvoet-Hanssen

Volg de magiër

Zoals in zijn vorige bundels neemt P…Lees verder

Een bedreigde diersoort

Dichter Peter Holvoet-Hanssen gooit in de bundel Blauwboek alle remmen los. Hij speelt gretig met zijn eigen werk en dat van bewonderde voorgangers.

Wat doen Harald Blauwtand, Blauwbaard, Speed Queen Wasmachien, de Geit met Duizend Jongen en het Hondje Skip samen in één bundel? Een rationeel antwoord op die vraag is niet nodig, want Peter Holvoet-Hanssen (57) heeft eclecticisme tot grondbeginsel van zijn poëzie verheven. Over zijn nieuwe bundel Blauwboek. Gedichten voor de grote reuzin schrijft hij, in de ballade van de fictieve Gérardie Byarvoi: 'een talisman met veel gezichten/ zo moet mijn Blauwboek zijn'.

Wie een poëziebundel aanduidt als een talisman, drukt daarmee het geloof uit dat gedichten ons kunnen beschermen tegen onheil en gevaar. Tegelijkertijd gaat dat gevaar van Holvoet-Hanssens schrijven uit, want hij zet in zijn bundel nogal wat op het spel. 'Ware poëzie is rebellie', schrijft de dichter militant, en in andere regels trekt hij actief ten strijde tegen gedichten die een veilige cocon vormen waarin hun maker zich risicoloos verwondert over de wereld.

'Bespaar mij…Lees verder

Over Peter Holvoet-Hanssen

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Peter Holvoet-Hanssen

Peter Holvoet-Hanssen (Antwerpen, 12 april 1960) is een Vlaams dichter. Hij was van 2010 tot 2012 stadsdichter van Antwerpen.

Levensloop

Holvoet-Hanssen studeerde enige tijd Germaanse filologie in Antwerpen en werkte voor hij in 2004 voltijds van pen en voordracht ging leven o.a. in de maritieme, culturele en sociale sector alsook in de Antwerpse ZOO als zeezoogdierenverzorger terwijl hij intussen een legendarisch deejay werd. Hij debuteerde in 1998 met het muzikaal-theatrale Dwangbuis van Houdini, deel van een vijfdelige ontdekkingsreis (De reis naar Inframundo). Voor zijn Houdini-verzen ontving hij in 1999 de Vlaamse Debuutprijs. Een jaar later verscheen Strombolicchio. Uit de smidse van Vulcanus (bloemlezing 1979-1997), waarin hij de relatie tussen toeval en orde problematiseerde. Deze poëzie-exploraties werden in 2001 onderscheiden met de Dirk Martensprijs. In 2004 verscheen zijn eerste prozaboek, de ant…Lees verder op Wikipedia