Boek
Nederlands

Hof van Mirakelen

Patrick Bernauw (auteur)

Hof van Mirakelen

Doelgroep:
Vanaf 12-14 jaar
In het 18e eeuwse Parijs is de revolutie uitgebroken: men wil de leden van de koninklijke familie vermoorden, maar de zoon van koning Louis XVI ontsnapt door een complot aan de dood.
Titel
Hof van Mirakelen
Auteur
Patrick Bernauw
Taal
Nederlands
Uitgever
Leuven: Davidsfonds, 2001
143 p.
ISBN
90-6565-994-3

Besprekingen

Patrick Bernauw heeft - zo blijkt ook uit vorige jeugdromans - een bijzondere interesse voor historische figuren die zijn omgeven door een waas van geheimzinnigheid en dramatiek. Dat is in Hof van Mirakelen niet anders.
Hoofdpersonage is de laatste officiële dauphin van Frankrijk. De ongelukkige kroonprins Louis werd met zijn ouders, tante en oudere zus door de Heren van de Revolutie opgesloten in de Temple in afwachting van proces en executie. De Zonnekoning en Marie-Antoinette kwamen onder de guillotine, prinses Marie-Thérèse werd vier jaar na de revolutie, dankzij veranderde politieke omstandigheden en diplomatieke bemoeienissen, vrijgelaten en uit het land gezet. Intussen was de dauphin, die Louis XVII had moeten worden, in de Temple overleden. Althans dat was de officiële versie van de gang van zaken. Sindsdien immers zijn er een aantal pretendenten op de titel en de troon opgedoken en in de grootst denkbare havenloods zijn al lang niet meer de riemen papier op te slaa…Lees verder
In deze historische roman gaat het niet alleen om een weergave van échte historische feiten in verhaalvorm, maar eerst en vooral 'speelt' de auteur met feit en fictie zodat een duizelingwekkend spel ontstaat van diverse dubbelgangers (van de dauphin, zoon van Lodewijk XVI). De centrale vraag in dit verhaal is dan ook: wie is de ware kroonprins? En daar kom je uiteindelijk niet achter. In zijn nawoord geeft de auteur evenmin helemaal opening van zaken, zodat de lezer ook dan nog in het ongewisse blijft of de vermoorde 'dure jongeheer' nu daadwerkelijk Lodewijk XVII was. Een spannende historische roman voor lezers van 14 jaar en ouder, met een zekere ontvankelijkheid voor historische sfeerbeschrijvingen. Heel passende omslagillustratie in gedekte blauw- en roodtinten van een jongen die uit twee helften lijkt te bestaan.

Over Patrick Bernauw

Patrick Bernauw (1962) is een Vlaams auteur. Hij schreef stripscenario's, was productieleider en regisseur bij het Onafhankelijk Radiofonisch Gezelschap Orage, dat luisterspelen en culturele programma's maakte voor vrije radio's. Vanaf 1981 publiceerde Bernauw essays, romans, verhalen, voornamelijk "historische mysteries", en schreef hij toneelstukken, luisterspelen en televisie-scenario's. Hij publiceerde onder andere bij Het Davidsfonds, Manteau, Afijn en Altiora, Averbode. Tot zijn bekendste werken behoren Mysteries van het Lam Gods, in samenwerking met Guy Didelez Het Infernaat en In het teken van de ram, en recenter: Het Bloed van het Lam of Het Illuminati Complot. Hij is sinds 2004 docent literaire creatie/schrijven aan de Academie voor Podiumkunsten in Aalst, sinds 2019 aan het Conservatorium van Mechelen. Hij is ten slotte ook actief als digitaal uitgever (Printing On Demand en books) bij vzw de Scriptomanen, als redacteur en met zi…Lees verder op Wikipedia

Suggesties

Publicaties over dit werk in de bibliotheek