Boek
Nederlands

Heimwee naar een andere wereld : verhalen

Ottessa Moshfegh (auteur), Lidwien Biekmann (vertaler), Tjadine Stheeman (vertaler)
Korte verhalen over eenzame Amerikanen die betere tijden hebben gekend en nu hun draai niet meer kunnen vinden.
Titel
Heimwee naar een andere wereld : verhalen
Auteur
Ottessa Moshfegh
Vertaler
Lidwien Biekmann Tjadine Stheeman
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Homesick for another world
Uitgever
Amsterdam: Hollands Diep, 2019
253 p.
ISBN
9789048846023 (paperback)

Besprekingen

Grijstinten

Modern life is rubbish: Ottessa Moshfegh werkt het motto van Blur uit tot een verhalenbundel. Maar schrijven over verveling heeft één gevaar: dat je de lezer gaat vervelen.

Als het allemaal tegenzit, bestaat er een simpele oplossing: weggaan. Charles kiest voor die laffe nooduitgang. Na een ruzie met zijn hoogzwangere vrouw neemt hij nukkig zijn intrek in de blokhut van zijn ouders. Niet voor altijd, natuurlijk – dat zou dan weer té dapper zijn – maar ‘om nog een laatste weekend voor mezelf te hebben voordat de baby werd geboren en mijn leven zoals ik het kende voor altijd zou zijn verpest’. Eens daar slaat de verveling snoeihard toe. Een joint helpt even en mocht hij die fles wijn openkrijgen, dan zou hij zich kunnen bezatten, maar nergens in die verdomde blokhut is een kurkentrekker te bespeuren. Van existentiële zelfhaat is geen sprake, wel van een banaal inzicht: Charles’ leven is ronduit saai, en daar lonkt al de dwarsbalk. Net voor hij zijn broekriem rond zijn hals gespt, wordt er op de deur geklopt: een lokaal meisje brengt redding met een zakje crystal meth.

Dat verhaal, De donkere, bochtige weg…Lees verder

Bundel met veertien verhalen over vaak weinig aantrekkelijke, eenzame Amerikaanse mensen die betere tijden hebben gekend en nu hun draai niet meer kunnen vinden. Zo probeert in het eerste verhaal ‘M’n leven beteren’ een lerares in New York met drank en cocaïne te overleven. ‘De donkere, bochtige weg’ gaat over een man die het gezeur van zijn zwangere vrouw ontvlucht in de berghut van zijn ouders en daar wordt geconfronteerd met een vriendin van zijn broer. In ‘De beachboy’ komt een man wiens vrouw plotseling is overleden door het zien van haar laatste foto’s tot nieuwe inzichten, en in het slotverhaal probeert een meisje te ontsnappen aan de wereld die haar niet bevalt. De debuutroman ‘Eileen’ van de Amerikaanse auteur (1981) werd genomineerd voor de Man Booker Prize 2016 en bekroond met PEN/Hemingway Prize for Debut Fiction. Ook deze verhalenbundel laat zien dat ze een belangrijke nieuwe stem is. De sombere, heel boeiende, vaak verrassende verhalen zijn uitstekend, soms met zwarte hu…Lees verder

Over Ottessa Moshfegh

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Larry D. Moore

Ottessa Moshfegh (geboren in Boston op 20 mei 1980) is een Amerikaanse schrijfster.

Prijzen

Haar debuutroman, Eileen, won de Hemingway Foundation/PEN award en werd geshortlist voor de Man Booker Prize. In 2018 werd de O. Henry Award aan haar toegekend.

Bibliografie

  • (nl) Ottessa Moshfegh, Mijn jaar van rust en kalmte. Hollands Diep (2018). Geraadpleegd op 29 januari 2019. Originele titel: (en) My year of rest and relaxation
  • (nl) Ottessa Moshfegh, Eileen. Hollands Diep (2015). Geraadpleegd op 29 januari 2019. Originele titel: (en) Eileen

Suggesties