Boek
Nederlands
Het derde deel van een trilogie over het leven van een winkelier en zijn familie in het Cairo van vóór de Tweede Wereldoorlog.
Titel
De suikersteeg
Auteur
Nagieb Mahfoez
Vertaler
Richard Van Leeuwen
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Arabisch
Oorspr. titel
As-Soekkariyya
Editie
4
Uitgever
Breda: De Geus, 2008
375 p.
Aantekening
Vormt samen met Tussen twee paleizen (dl. 1) en Paleis van verlangen (dl. 2) een trilogie
ISBN
9789044513448 (paperback)

Besprekingen

Het derde deel van een trilogie, waarin het leven van een middenklassefamilie in Cairo wordt beschreven. De drie kleinzoons van sajjid Abd-Al-Gawwaad geven treffend de politieke ontwikkelingen van rond 1940 in Egypte weer: de Wafd, de Moslimbroeders en het socialisme. Maar het gaat in dit verhaal niet alleen over politiek. Sociale en psychologische aspecten spelen een even grote rol. Kamaal is nu onderwijzer en filosoof geworden maar de status van de familie is afgebrokkeld. De vrouwen Amiena, Aisja en Khadiega ervaren die neergang het diepst. De trilogie geldt als het meesterwerk van Mahfoez, die in 1988 de Nobelprijs voor literatuur kreeg. Het is een heel onderhoudend boek, vol vaart en humor geschreven en voortreffelijk vertaald. De voorgaande delen zijn: 'Tussen twee paleizen' en deel 2: 'Paleis van verlangen'*. Paperback; zeer kleine druk.

Over Nagieb Mahfoez

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Photo by Misr2009
Edited by .dsm.

Nagieb Mahfoez (Arabisch: نجيب محفوظ, Nağīb Maḥfūẓ) ook wel geschreven als Nadjib of Naguib Mahfouz (Caïro, 11 december 1911 – aldaar, 30 augustus 2006), was een Egyptisch schrijver.

Loopbaan

Mahfoez begon met schrijven na zijn studie filosofie. Na drie historische romans, die Egypte belichten in de tijd van de farao's, begon hij met het portretteren van zijn geboortestad. Die reeks over Caïro werd afgesloten met de driedelige familieroman De Caïro-trilogie, het zou zijn bekendste werk worden. Voor deze trilogie kreeg hij in 1957 de hoogste Egyptische literaire onderscheiding: de Staatsprijs voor literatuur.

In 1988 ontving hij als eerste Arabische auteur de Nobelprijs voor Literatuur. Op 14 oktober 1994 werd er een moordaanslag op hem gepleegd door moslimextremisten: hij werd neergestoken, vlak bij zijn woning in Caïro en overleefde deze aanslag. Hij werd in zijn nek geraakt en kreeg moei…Lees verder op Wikipedia