Boek
Nederlands

De dag dat de leider werd vermoord

Nagieb Mahfoez (auteur), Djûke Poppinga (vertaler)
+1
De dag dat de leider werd vermoord
×
De dag dat de leider werd vermoord De dag dat de leider werd vermoord

De dag dat de leider werd vermoord

Genre:
Een jongeman en zijn verloofde wachten begin jaren '80 in Cairo op betere tijden om te kunnen trouwen.
Titel
De dag dat de leider werd vermoord
Auteur
Nagieb Mahfoez
Vertaler
Djûke Poppinga
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Arabisch
Oorspr. titel
Jaum koetila az-za'iem
Editie
1
Uitgever
Breda: De Geus, 2014
121 p.
ISBN
9789044524970 (hardback)

Besprekingen

De invloed die de politiek heeft op de levens van gewone mensen is het onderwerp van deze korte roman uit 1985, die zich afspeelt in de schoot van twee families uit de middenklasse van Caïro. Beide zijn sterk verarmd na het aantreden van Anwar Sadat in 1971 en de lancering van diens programma voor economische liberalisering, waarmee hij de crisis hoopte te kunnen bestrijden, maar waardoor de prijzen voor de dagelijkse levensbehoeften onmiddellijk en drastisch de hoogte inschoten.
Drie kleurrijke karakters staan centraal in deze vertelling: de 26-jarige Alwaan Fawaaz Moehtasjemi, die al elf jaar verloofd is met Randa Soelaimaan Moebarak, evenals hij werkzaam op een staatsbedrijf. Het meisje staat echter onder zware druk van haar ouders om een man te trouwen die haar kan onderhouden. Alwaans grootvader, de diepgelovige soefi Moehtasjemi Zajid, is de derde persoon die telkens een hoofdstuk van de vertelling voor zijn rekening neemt. Als vurig aanhanger van de soefie-orde zoekt hij …Lees verder
Alwaan en zijn verloofde Randa wachten begin jaren tachtig van de 20e eeuw in Cairo op betere tijden om te kunnen trouwen. Ze hebben nog geen geld om een uitzet te betalen en een flat te huren. De liefdevolle grootvader van Alwaan volgt hun proces met bezorgdheid, want vroeger was het leven in Egypte beter. Alwaan is zwaar teleurgesteld over zijn kansen in de maatschappij. Randa trouwt ten slotte met haar baas. Op de dag dat president Sadat vermoord wordt, raakt Alwaan buiten zinnen en slaat de baas van Randa dood. Kritiek op de maatschappij subtiel door een prachtig verteld verhaal heen weven: dat kan deze auteur (1911-2006), die in 1988 de Nobelprijs voor de literatuur ontving. Waarom is deze onderhoudende korte roman niet eerder vertaald? Op de omslagfoto twee gesluierde vrouwen die langs een moskee lopen. Dit beeld slaat echter niet op de inhoud van het boek. Vrij kleine druk.

Over Nagieb Mahfoez

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Photo by Misr2009
Edited by .dsm.

Nagieb Mahfoez (Arabisch: نجيب محفوظ, Nağīb Maḥfūẓ) ook wel geschreven als Nadjib of Naguib Mahfouz (Caïro, 11 december 1911 – aldaar, 30 augustus 2006), was een Egyptisch schrijver.

Loopbaan

Mahfoez begon met schrijven na zijn studie filosofie. Na drie historische romans, die Egypte belichten in de tijd van de farao's, begon hij met het portretteren van zijn geboortestad. Die reeks over Caïro werd afgesloten met de driedelige familieroman De Caïro-trilogie, het zou zijn bekendste werk worden. Voor deze trilogie kreeg hij in 1957 de hoogste Egyptische literaire onderscheiding: de Staatsprijs voor literatuur.

In 1988 ontving hij als eerste Arabische auteur de Nobelprijs voor Literatuur. Op 14 oktober 1994 werd er een moordaanslag op hem gepleegd door moslimextremisten: hij werd neergestoken, vlak bij zijn woning in Caïro en overleefde deze aanslag. Hij werd in zijn nek geraakt en kreeg moei…Lees verder op Wikipedia